Hoppa till innehåll

Nr 32 2024

  • av

Populär Astronomis chefredaktör disputerar

Katrin Ros, som är redaktör för Populär Astronomi, samlar krafterna inför sin doktorshandling som läggs fram i Lund 26 april kl 13.00-16.00. Plats:Lundmarksalen i “gamla” Astronomihuset.

Avhandlingen bär titeln “The role of ice in planet formation” och finns att läsa i Lunds universitets forskningsportal.

Fakultetens opponent är Doctor Sebastiaan Krijt, University of Exeter, UK.

Som vanligt numera ingår i avhandlingen även en populärvetenskaplig sammanfattning – på svenska! Den återkommer vi till.

Bildklälla: X.com

En tid då naturvetenskap och kultur gick hand i hand

Ännu en ny bok från Bengt Gustavsson: Närda av samma längtan (Fri Tankes förlag).

Vi saxar från förlagets pressrelis:

Hur kom det sig att konst och vetenskap utvecklades samtidigt och explosionsartat i början av förra seklet? Banbrytande vetenskapliga upptäckter skedde jämsides med en nydanande kreativitet inom bildkonsten och litteraturen. I en ny bok utforskar författaren och astronomen Bengt Gustavsson hur ömsesidiga influenser mellan konst och vetenskap kom till uttryck.

– Min förhoppning är att den här boken kan locka någon att se närmare på de konstverk som jag kommer att beröra. Eller att gå in i de fascinerande teorivärldar som öppnades under de första decennierna av 1900-talet. Och kanske kan vi få syn på nya förbindelser mellan konsterna och vetenskaperna, och på så sätt hjälpa till att överbrygga den klyfta som olyckligtvis delat vår verklighet”, säger Bengt Gustavsson.


I början av 1900-talet revolutionerades konsten och vetenskapen på samma gång. Modernismen som svepte genom litteraturen, musiken och bildkonsten sammanföll med den vetenskapliga omvälvning som kvantmekaniken och relativitetsteorin innebar. Inom konsten försökte kubisterna förmedla en fjärde dimension och spår av relativitetsteorin kunde anas i tidsförskjutningarna i James Joyce’s Ulysses. Gav tidsandan upphov till en längtan som närde både Albert Einsteins, Virginia Woolfs, Pablo Picassos och Arnold Schönbergs arbeten?

I astronomen Bengt Gustafssons flyhänta studie över en radikal brytningstid möter vi författare, fysiker, konstnärer, kompositörer och astronomer i färd med att frigöra sin skaparkraft från traditionens bindningar. Det nya pekade mot det okända. I försöken att fånga det i ord och bilder slogs en tillfällig bro över klyftan mellan kulturerna, den humanistiska och den naturvetenskapliga, där pionjärernas vägar korsade varandra.

Ny Vensäsong för Tycho

Våra vänner på Tycho Brahe-museet på Ven flaggar för den nya säsongen, som drar igång 1 maj.

Webinar om Musks satelliter (bl a)

EAS, den europeiska astronomiorganisationen, har sen 2019 engagerats i kampen för en mörkare natthimmel med särskilt fokus på Starlink-konstellationernas negativa inflytande. Nu flaggar EAS för ett webinar i ämnet, tipsar Jesper Sollerman.

Webinariet äger rum 7 maj och alla i den astronomiska communityn är välkomna att titta in om och lyssna på den europeiska expertisen på området.

Föranmälan här:

https://unige.zoom.us/webinar/register/WN_dE1LzL1QSWSbMovrFE37sQ#/registration

PS.

Samtidigt kan berättas att EAS speciella Tycho Brahe-medalj för 2024 tilldelats Prof. Francesco Pepe (University of Geneva, Switzerland) för dennes spektroskopiska uppfinningar vilket möjliggör upptäckten och studier av exoplaneter med liten massa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.