Hoppa till innehåll

Nr 136 2011

Ny supernova i M51

Det är (som vanligt) Christian Vestergaard som påpassligt snappat upp nyheten om en supernova i M51/NGC5194 (Virvelgalaxen). Nyheten går nu som en löpeld bland amatörer och proffs, och det är alltid extra kul när klassiska galaxer utmärker sig på detta vis.

Supernovan upptäcktes av fransyskan Anne Riou härom natten, och sen har proffsen på allvar kommit in i bilden och jagat tidigare upptagningar av galaxen. Innan 10 maj fanns i varje fall inga tecken på en stjärna över 19,5 magn i explosionsfasen, Nu ligger den runt 14 magnituden.

Räknar vi bort galaxens flykthastighet på 600 km/sek får vi en blåförskjutning, mätt i H alpha-områet, runt 17 000 km/sek. Allt pekar på att supernovan är av Type II, alltså att det rör sig om en massiv stjärnkollaps.

Spektralt talas om P Cygni-liknande egenskaper.

Det ska bli spännande att följa supernovans fortsatta utveckling, för den kan bevisligen ses av många amatörer med medelstora instrument.

Ovanstående bild från R A Koff på det välutrustade amatörhögkvarteret Antelope Hills Observatory, Bennett, Colorado i USA.

Det är inte första gången M51 är gästgalax för en våldsam stjärnexplosion.

Fakta om stjärnsmällen finns bl a här:

http://www.cbat.eps.harvard.edu/unconf/followups/J13303600+4706330.html

Vad en astronaut ser i rymden

Tack till Lars Olefeldt, som hittat denna osedvanligt vackra film av jorden på nätet:

http://www.wimp.com/astronautspace/

Solförmörkelsen mitt i natten

Det har kommit in en hel del bilder, även från norra Sverige från den partiella solförmörkelsen 1-2 juni, I midnattssolens land kunde t ex Kirunatjejen Helena Holma dokumentera detta sanna naturfenomen.

Helena är student på Rymdgymnasiet i stan och bilderna togs uppe från berget Luossavaara, förr ett dagbrott men numera finns här en skidbacke.

– Kameran som hon använde sig av var en Canon EOS 450D med ett “hemgjort solfilter”, berättar Christian Vestergaard.

Tips: Dubbelklicka för att få upp bilden i “astronomisk storlek”!

Danskt rymdskutt lyckades!

Grattis till de danska raketentusiasterna Kristian von Bengtson och  Peter Madsen, som i eftermiddags fick i väg sin raket Heat-1X ett bra stycke upp från en flytande plattform utanför Bornholms östkust.

Visst, killarna uppfinner kanske  hjulet på nytt, men de lär sig massor av experimenterandet och allt som ökar allmänhetens intresse för astronomi och rymdfart är av godo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.