Hoppa till innehåll

Nr 135 2013

  • av

Kometshowen är igång:

ISON synad från Jämtland

I dag får det bli ISON-kometen för (nästan) hela slanten!

♦ Även om ISON-kometen blir en visuell besvikelse för mänskligheten – trots heliga löften från en del astronomer! – så är och förblir himlakroppen ett Schlaraffenland för forskarna:

♦ Sällan har vi kunnat följa en komet så långt utifrån och så länge. Ingen vet i dagsläget hur många doktorsavhandlingar som kometen kommer att avsätta, men de blir många. ISON-kometen har mycket att berätta om de beståndsdelar som ingick i sol- och planetsystemets allra första kökkenmödding.

♦ Och just nu innan periheliumpassagen 28 dennes spänns musklerna – en mängd rymdsonder, jordbaserade observatorier och allt däremellan är på banan, och materialet börjar rasa in. Göran Strand kunde härom morgonen 21 november dokumentera kometen så här över Storsjön i Jämtland. Tack Göran för "bildbeviset"!

Görans sajt med alla tekniska och optiska data finns här.

► Och proffsen?

Om du går in på denna ISON-blogg  av Karl Battam och och där klickar på bilden, kan du t ex  se ISON- och Encke-kometerna i ett unikt filmat förföljelselopp:

Mycket rafflande!

Animationen bygger på att kometerna blivit synliga för NASA:s sond och dess instrument ombord, STEREO/SECCHI HI-1At, med jorden och Merkurius även på plats.

(Image Credit: Karl Battams/NRL/NASA-CIOC)

► En ovanligt vacker kometbild över Fuji-berget kommer från japanen Kagaya, återgiven på spaceweather.com,  Kagaya som under tre sekunder med sin Canon EOS 1D C-digitalkamera dokumenterade himlakroppen. Även här syns Merkurius, t v om kometen. 

► Från Japan kommer även denna twittrade bild (#cometison #Japan pic.twitter.com/TxASjZX4ex):

► 23 november, lokal tid, kunde Los Angeles-bon kallad  "Vince" – Vince who? –  på dagtid dokumentera ISON. Resultatet blev detta:

 

Fritz Helmuth Hemmerich har från  Tenerifa, Cañadas del Teide, har stackat ihop denna bild. Alla fakta på hans sajt

J✔ ag skulle vilja påstå att det  finns tusentals ISON-bilder att välja och vraka bland, om du googlar på ISON så får du massor av träffar.

✔ Om du inte går in på proffsens alla egna hemsidor, så ger NASA:s ISON Campaign-sajt bra resultat liksom spaceweather-com.

✔ Kolla även vårt moderskepp (= popast.nu) t h på länkspalten.

FORTIS lyckades – med vad?

De enda fakta jag hittills hittat på NASA:s FORTIS-sajt ( se förra W-bloggen) är att "status" för uppskjutningen beskrivs som – "Success".

Reaktion mot observatorie-sabbet i Lund

Till och med Sursv… jag menar Sydsvenskans nye lundakrönikör tycker att det är för jävligt med ockupanternas sabb av gamla obsis i Stadsparken. Krönikören gör ett tappert försök att skilja på aktivister och ligister.

Gamla obsis.. där C V L Charliers döttrar anlade en av stans första inofficiella tennisbanor… där så många av ens kompisar jobbat… där man själv sprungit omkring som vetgirig tonåring… sabbat!

Unik (H)venkarta klubbas

ASTB-kompisen Mats Hägg påpekar att en unik karta från Tycho Brahes tid på Ven nu går på auktion. Priset på 5000 kr verkar med förlov – billigt! Ska sällskapet lägga ett bud?

Auktionen på Helsingborgs Auktionsverk äger rum 1 december. Info här för hugade spekulanter!

Kartan är en klassiker i sitt slag, återgiven i nästan alla Tycho Bahe-böcker. Den skapades av Georg Braun och Frans Hogenberg i deras tryckeri i Köln 1586 och bar ursprungligen titeln "Topographia insulae Huenae in celebri porthmo regni Daniae, quem vulgo Oersunt vocant".

Venus bana har en ring av stoft

Upptäckten av en stoftring, som ligger utspridd längs Venus bana runt solen, finns här.

 Vi får återkomma till vad upptäckten betyder.

Kometfeber

Tack till Christian Vestergaard som hittat detta bevis på kometfeber för inte sååå många årtionden sen – med andra ord, det handlar  om Halleys komet 1910:


Konstnären hette W Heath Robinson och vi befinner oss faktiskt på Greenwich Observatory i London.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.