Hoppa till innehåll

Nr 52 2015

  • av

Snabbaste rekurrenta novan hittills

Rekurrenta, återuppblossande, novor, brukar ha perioder på minst några 10-tal år, men nu har en "tills vidare"-ledare fastslagits i M31, Andromedagalaxen: Den rekurrenta novan M31N2008-12a innehar nu ledartröjan.Stjärnan flammar upp med ett års mellanrum och förväntas höra av sig i höst igen.

Japanska forskare utesluter inte existensen av stjärnor med perioder på bara några månader, detta beroende på ursprungliga massor, ackretionshastigheter m m.

M31-RN-fg1-HIGHRES

Ledartröjan innehas just nu av denna stjärna i Andromedagalaxen. Bildkälla: Liverpool Telescope

Det mest spännande med dessa o(t)roliga vita dvärgar är att en del av dem utgör "progenitors" för kommande supernovaexplosioner.

Christian V gör Lundmark-fynd

W-bloggens vicechef Christian Vestergaard har gjort ett riktigt litterärt fynd: Nätköpt Knut Lundmarks praktverk Nya himlar från 1943, svensk populärastronomis magnum opus får vi väl ändå säga. En fantastisk utgåva mitt under brinnande krig med pappersransonering m m.

9431244_fullscreen[2](2)

CV:s ex visar sig ha ägts av statsministern Per Albin Hansson, vars exlibris återfinns i boken.

exlibris_10505

Grattis CV till fyndet!

I Per Albins exlibris återfinns de skånska pilevallarna, de röda fanorna och så en gåspenna – han var ju faktiskt journalist från början, bl a utrikeskorre i London under första världskriget då stan bombades av tyska zeppelinare.

Läste Per Albin boken då? Ärligt talat tror jag inte det. Han hade inte tid. Och när han började få tid eftrer krigsåren, så avled han.

Lundmark som science fiction-föreläsare

Sf-författaren Ahrvid Engholm påpekar i ett mess på sin SKRIV-lista att Knut Lundmark var på gång som föreläsare i "science fiction" 1956, då en sf-kongress arrangerades i Lund.

Lundmark dök inte upp, hans hälsa förbjöd honom, men han hade precis hunnit ge ut ett av sina sista bokliga verk Ut i världsrymden där han ju hyllade  god sf-litteratur och hävdade att mycket i den gängse romankonsten  däremot var strunt och lättgods.

19305-250x250

Mer Lundmark!

Efter förra söndagens DN-artikel om Knut Lundmark och hans roll i upptäckten av den mörka materian, har bl a följande hänt:
✔ Anders Nyholm har i AlbaNova-biblioteket funnt Vierteljahrschrift der Astronomischen Gesellschaft från 1930 där Lundmark lägger fram samma arbete som i lundameddelandena från samma år.

–  Det skedde 11 augusti 1930 i Budapest på mötet som Astronomische Gesellschaft höll där, och som jag tolkar mötesreferatet talade Lundmark på engelska fast själva artikeln är på tyska. 

Frida Palmér var också med den gången i Budapest, av deltagarlistan att döma. På samma möte talade Margaretha Güssow om W Virginis, för övrigt. Det rörde sig många olika figurer i tiden…
✔ Själv har jag i mina Lundmark-samlingar hittat artikeln "Stjärnsystemens byggnad och övriga egenskaper", publicerad i Populär Astronomisk Tidskrifts dubbelnr 1/2 1929. På sid 38-40 diskuterar Lundmark skillnaderna mellan galaxernas "gravitationella massor" och deras "lumonisitetsmassor". Samma statstik redovisas som ovan. 
✔ Jesper Sollerman slår oss alla – Jesper som är supernovaforskande professor i Stockholm och ordf i Svenska Astronomiska Sällskapet – har som framgår i W-bloggens kommentatorsfält, funnit att Knut Lundmark redan 1925 spekulerade i den mörka materians existens i "The motions and the distances of spiral nebulae", MNRAS Vol. 85, p.865.
Grävandet i historien fortsätter, från Riga i öst över Stockholm/Alba Nova ner till  astronomiska institutionen i Lund och lärdomsstaden Malmö.

Matig Göteborgs-resa

De tre musketörerna Erik Johansson, Peter Hemborg och övertecknad gästade vännerna i Göteborgs Astronomiska Klubb 9 maj. Rapport med bildbevis kommer men så mycket kan sägas som att det var en både matig och mättande eftermiddag på Slottsskogens observatorium.

Pluto sedd hemifrån

I väntan på NASA:s New Horizons och dess närgångna bilder på Pluto och planetens månar, så en liten erinran:
Att dvärgplaneten med månen Charon faktiskt har observerats av amatörtastronomer! Ett italienskt gäng lyckades 2008 skrapa ihop till  denna fina färgförstärkta studie:

charon-reduced

Bldkälla: Antonello Medugno and Daniele Gasparri

Men det är klart att proffsen är ett strå vassare. I  fjor kunde de med hjälp av ALMA:s radioinstrumentering  dokumentera denna animation:

PlutoObservations

Bildkälla:  B. Saxton NRAO/AUI/NSF

Klothop bildas i Antenngalaxerna

En smått otrolig upptäckt: Astronomer är tack vare ALMA-systemet på väg att identifiera tillkomsten av  en klotformig stjärnhop i ett molekylmoln i de kolliderande Antenngalaxerna. Molnets radie uppkattas till 24 pc och stjärnbildning bör börja ske inom 1 miljon år. Den som lever får se…

Sorry…

.. för att det varit strul med våra hemsidor och W-bloggen senaste tiden. Vi blev hackade och måste hitta andra säkrare plattformar. Vi är inte på hundraprocentigt säker grund ännu men nästan. Peter Linde sliter dygnet om med saken (hatten av för Peter!). Ber om överseende!

p171mp2o7e8lm1fjv69n14p7m1v0_42335

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.