Hoppa till innehåll

Nr 56 2010

Frågetecken kring Romas ockultation

Vår trotjänare Meade-teleskopet kallas in under fanorna!

Vår observatoriechef i Oxie, Niklas Henricson, har ett par frågetecken inför småplaneten Romas beramade ockultation 8 juli. Asteroiden väntas ju “släcka” ner relativt ljusstarka stjärnan  δ Ophiuchi några spännande sekunder, vilket kan ses från sydvästskånsk horisont. Eller?  Ordet till Niklas!

– Det som talar emot en lyckad observation är att själva banan ändras kontinuerligt i takt med nya data från fackastronomerna. Den rör sig  för varje ny uppdatering mot sydväst.

– Den andra aspekten är sommarljuset i Sverige, vilket gör att vi inte kan använda observatoriets ögonsten – fjärrstyrningsteleskopet – som har en väldigt ljuskänslig kamera. Nackdelen med att vi tappar CCD-kameran är den fotometriska aspekten, mätning av den exakta magnitudförändringen som bidrar till avståndsbedömningen.

– Backup-planen är att  Meade-teleskopet utrustas med en anpassad ljuskänslig webbkamera och att vi filmar händelsen. Filmsekvensen analyseras sedan av en programvara.

– Eftersom asteroiden passerar Europa under sommaren innebär detta troligen ett minskat antal observatörer. Som känt väljer amatörastronomer att packa ihop under sommarhalvåret! Detta lägger ännu större press på oss att vi ändå lyckas med observationen.

Hur ett  närmare observationssamarbete mellan ASTB/TBO och ASAK, våra kompisar i Aquila, Kristianstad, ska se ut kommer att diskuteras på ett möte 2 juni.

Även ESA håller rymdkoll!

Det är inte bara NASA som har ett “nära jorden-objekt”-program. Även vi i Europa med vår paraplyorganisation inom rymdfarten,  ESA, har ett alldeles eget SSA-program (= Space Situational Awareness) som håller koll på rymdväder och objekt med farlig kurs mot jorden.

ESA:s webb kan från och med nu allt följas.

Obsis eller basilika?

Typiskt att norrmännen kommer  överst på “ful”-listan när det gäller observatoriearkitektur. Gamla obsis i Oslo var ingenting att skryta med, det byggdes 1831-33 efter skisser av Christian H Grosch, och är uppfört i “nyklassisistisk empire-stil”.

Ett krav på congenialitet i sammanhanget är att byggnad och astronomi harmonierar och samverkar, det ska framgå att här skådar vi stjärnor och planeter. Här göms ju funktionaliteten och tankarna driver ett helt annat håll. Visserligen uppåt men ändå!

På en punkt ska Oslo ha beröm och det är att i rotundan gavs konserter, teaterpjäser och förekom uppläsningar – ett observatorium i tiden inne i en storstad får gärna på dag/kvällstid öppnas upp som kulturcentrum, vilket leder vidare till frågan: Vad ska vi använda gamla Obsis i Lund till? Vi inom astronomin bör faktiskt “lägga oss i”.

Verkligen ett observatorium? Foto: Wikipedia

M83 i infrarött

ESO släppte i dag  en vacker bild av den näraliggande galaxen Messier 83, som visar upp galaxen som den ser ut i infrarött ljus.

Bilden har tagits med kameran HAWK-I som är monterad på ESO:s jätteteleskop VLT (Very Large Telescope) vid Paranalobservatoriet i Chile.

Den kraftfulla kameran har lyckats skapa en av de skarpaste och mest detaljerade bilder som någonsin tagits på Messier 83 från jordytan. Två “stilstudier” nedan!

M83 i infrarött och visuellt...
... och här närstudier i infrarött. Credit: ESO/M. Gieles. Acknowledgement: Mischa Schirmer

1 kommentar till “Nr 56 2010”

  1. När det gäller ockultationen, så är en anledning till den stora osäkerheten att Delta Ophiuchi misstänks vara en tät dubbelstjärna. Det betyder också att observationer blir än viktigare, eftersom de skulle kunna avslöja detaljer inte bara om asteroiden utan också om stjärnan!

    Observationer kan anbefallas inte bara inom det i förväg beräknade bältet utan ÄVEN inom osäkerhetszonen. För att kunna bestämma hur brett bältet blir, så kommer negativa observationer (dsv konstaterandet att ingen ockultation ägt rum) att bli guld värda.

    SAAF har ingående info om ockultationen, och även på Astronomiguiden följer vi förstås upp saken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.