Hoppa till innehåll

Nr 239 2011

  • av

När "Mad Men" mötte Blixt Gordon

Det har kommit en uppenbarligen kul bok (jag har inte läst den) som visar hur rymdkapplöpningen avsatte spår i den amerikanska annonsvärlden. Madison Avenues "Mad Men" var inte sena att hänga på trenden, och i boken kan man t ex läsa om försäkringsbolaget som annonserade med denna bild (som också illustrerar bokens omslag):

Försäkringsbolaget ville förstås pränta in budskapet: I stället för att befinna sig i fritt fall, ta en försäkring och känn dig trygg med bägge benen på jorden.

New York Times har skrivit en djupsinnig recension av boken. Recensenten  säger om åren 1957-62 att det var som om "Mad Men" mötte Blixt Gordon.

Och i Sverige?
Här hemma nöjde vi oss med denna produkt, nostalgiskt erinrad  av många:

 

Ännu en ASTB-legend ur tiden

I tidningarna har stått att även Harry Lindholm, vår mångårige ASTB-medlem och ASTB-vän, gått ur tiden.

Harry Lindholm blev efter sin astronomiska lundakarriär under Knut Lundmarks fana fysiklektor på Latinskolan i Malmö, och det sammanförde honom omedelbart med stans aktiva amatörastronomer. Tyvärr hade jag inte Harry i gymnasiet utan en blek kopia av hur en fysiklärare borde vara, men jag var ofta på Latinskolan med Harrys elev Bertil Pettersson och kikade på stjärnorna, dels med Bertils reflektor, dels med "latinrefraktorn". Bertil hade sitt obsis på en vindsaltan utan skyddsräcke, så vi kikade på månen, planeterna och stjärnorna med livet som insats.

Av ovanstående förstås att det finns en rak linje mellan Lundmark via Lindholm fram till Bertil P, som i hela sitt liv jobbat som yrkesastronom på Uppsala obsis.

Harry Lindholm skänkte härom året en rad böcker, LP-skivor och annat till oss på TBO, där det nu också hänger en rar Vintergatsbild – den berömda panoramabilden – dedicerad till Lindholm av Knut Lundmark.

På Kvällspostens kulturredaktion hade jag glädjen av Harrys medverkan. Han hade ett gigantiskt kartotek med vetenskapshistoriska godbitar, och med jämna mellanrum flöt bidrag in. Jag tror att det kartoteket numera finns i Uppsala.

Vi var ett gäng astronomer/amatörer på Ven härom dan, och när vi kom att prata om Harry Lindholm "the astronomer" imponerades vi alla över att han publicerade sig i Astrophysical Journal. Det var långt ifrån alla förunnat.

Vår ASTB-vice Anders Nyholm hade mycket kontakt med Harry de senaste åren.

Meteoriter till salu

Jag vet inte om det är "bra" eller "dåligt" med kommersen med meteoriter, förmodligen "bra". Christian Vestergaard har i alla händelser hittat en norsk meteoritlänk med diverse rymdstenar i skyltfönstret.

– Tyvärr är Marsmeteoriterna redan sålda. Men jag är rätt sugen på den där eucriten som sannolikt härstammar från Vesta. En månmeteorit finns också tillgänglig för de hugade, tipsar Christian.


Klothopar ligger i samma plan

Det finns uppenbarligen olika sorters stjärnhopar: De yngre klotformiga halohoparna ligger så långt ut som 400 000 ljusår från Vintergatan, de äldre kanske 100 000 ljusår ut. Skillnaden yttrar sig  bl a i det intressanta faktum att de yngre hoparna inte deltar i Vintergatsspiralernas rotation, men det gör de äldre. Vad betyder det?

De yngre hoparna tycks dessutom ligga i ett plan som lutar ca 8 grader mot Vintergatans rotationsaxel.

Även många dvärggalaxer runt Vintergatan ligger i ett ganska väldefinierat plan, vilket skulle kunna peka på att stjärnhoparna där ute är de synliga resterna efter av Vintergatan kannibaliserade smågalaxer.

Ett liknande fenomen har observerat i M31-systemet.

Om du tror, att den mörka materien spökar i mätningarna och teorierna om hur dessa strukturer uppstått, tror du alldeles rätt.

Lästips

Neutrino-upptäckten synas i dagens Kvällsposten/GT/Expressen, sidan 4 av partikelfysikern Tord Ekelöf.

När, var, hur om Nordenmark-föreläsningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.