Kosmos fastighetsmäklare tipsar:
Här kan du bo
Kosmos egen bostadsmarknad kryllar inte av livsdugliga planeter direkt.
Av de 1000-talet exoplaneter vi har koll på för tillfället har något som kallas The Habitable Exoplanets Catalog, HEC, vaskat fram 16 kandidater, av vilka två särskilt utmärker sig:
HD 85512 b och Gliese 581 d.
Däremot ingår INTE Kepler-22 b, vilket knappast förvånar av de “beboelighets”-index som HEC räknar på.
Jordklotet klassas förresten som Solen b och betraktas, vad jag förstår, som klart beboelig.
HEC:s bägge huvudkandidater jämförda med jorden och Mars på lite närmare håll nedan. De viktigaste planetariska parametrarna för förutsättningar för liv finns kanske på dessa exos, men sen är det ytterligare ett par miljoner (?) astrobiologiska parametrar, kända och okända, som ska passa in.för att liv ska ha uppstått och utvecklats. Bara för att förutsättningar för liv finns, betyder ju INTE att liv verkligen finns. Men betingelserna!
Bertil Falk tipsade om ovanstående.
Higgspartikeln är hittad…
CERN berättar i sitt mess om experiment…
“…sufficient to make significant progress in the search for the Higgs boson, but not enough to make any conclusive statement on the existence or non-existence of the elusive Higgs… ”
“… if it exists, is most likely to have a mass constrained to the range 116-130 GeV … ”
“… tantalising hints have been seen by both experiments in this mass region…”
“… but these are not yet strong enough to claim a discovery”.
Dawn lågsniffar över Vesta
NASA:s Dawn-sond har nu tagits ner så lågt som 210 km över asteroiden Vestas yta och ger oss bilder därefter.
Epsilon Eridani lyser upp mörkt område
Det finns stjärnbilder som utmanar genom att i dem finns områden relativt befriade på spännande himmelsobjekt.
Området väster om Orion/Rigel är ett sådant. Men kommer vi väl in i Floden Eridanus, en gigantisk konstellation som flyter fram mest på södra stjärnhimlen, börjar det hända saker.
På ungefär Rigels deklination ligger en synnerligen spännande stjärna, 3,7-magnituders Epsilon Eridani (ε Eri).
I senaste Asterisken* berättar nestorn Rune Fogelquist om stjärnbilden och stjärnan, som omges av ett stoftmoln på 35-75 AU:s avstånd.
Stjärnan är av spektralklassen K2 och ligger 10,5 ljusår bort. Det är en ung stjärna, och den snurrar snabbt runt sin axel (11 jorddygn/varv)
Här är planetbildning på gång, här finns tydligt observerbara planetisimaler och knutor, här finns asteroidbälten och här döljs även en eller fler exojätteplaneter.
Epsilon Eridani b anses numera bekräftad, den finns t ex med på The Planetary Societys exolista, mera tveksamt är Epsilon Eridani c.
Största möjliga tyyystnad!
Jag träffade en universitetslektor vid Fysicum i Lund och hon berättade för mig vad den mörka materien och den mörka energin består av.
– Aha! Är det så det ligger till, sa jag.
Tyvärr är jag förhindrad att avslöja vad det handlar om. Tystnad är en hederssak.
Subaru-bamsen bekräftar “amatören”
R Jay GaBany, mailvän till W-bloggens Christian Vestergaard, vidarebefordrar en helt fantastisk bild från sin Cosmotography-sajt.
GaBany är fascinerad av växelverkan i galaxernas värld, och nu har han haft fokus på dvärggalaxen NGC 4449, som ligger ungefär 12,5 miljoner ljusår ut i universum i Jakthundarnas/Canes Venaticis stjärnbild. Galaxen är ungefär lika stor som Stora Magellanska molnet, och här förekommer nu ett våldsamt kraftigt stjärnskapningsutbrott.
Bilden är unik därför att den visar för första gången en dvärggalax med en av gravitationen skapad stjärnström, som beror på tidigare växelverkan med och uppslukandet av en ännu mindre dvärggalax. Här ute äter alla varandra, stora som små.
Sedan GaBany fotograferat dvärggalaxen, kopplade proffsen in 8,2-meters Subaru-bamsen på Hawaii, som nu tillåter oss se de enskilda stjärnorna upplösta i GaBanys märkliga stjärnström.
GaBany berättar på sin hemsida att bilden säger en hel del om den städse närvarande mörka materien och dess påverkan.