Hoppa till innehåll

Nr 176 2012

  • av

Tycho Brahe-observatoriet visar något helt unikt:

En filmad Rolf Hepp-balett i Aniaras tecken

En kringelikrogig ingress, men iaf:

Härom kvällen var jag tillsammans med Gunilla Söderbom Olsson och pratade i Höör, Kulturhuset Anders, om Gunillas make, konstnären m m m  (= med mycket mera) Karl-Erik Olsson-Snogeröd (1927-1995) – hundmålaren.

KEO kände jag mycket väl, vi hade diverse skojerier ihop i och utanför spalterna  och KEO erkände utan att hymla:  Hans himlaintresse kom från Harry Martinsons epos Aniara och från Lajkas ödesbestämda satellitresa i slutet av 50-talet.

KEO hade förflutet på F5, flygflottiljen i Ljungbyhed, vars flottiljemblem han skapade en gång i tiden, och flygandet kom att korsa han väg med vår firade filmregissör Jan Troell – Jannes film Så vit som en snö (med fantastiskt underbara Amanda Ooms i huvudrollen som aviatrisen Elsa Andersson) är ju också tillägnad minnet av KEO.

Now to the point…det ena ger det andra:

Så nu viil jag slå ett slag för ASTB-kompisen Rolf Hepp, som 1988 gjorde en balett på Aniara-temat (inspelad på dvd på Lunds stadsteater det året), Rolf vars dotter Louice Hepp syns i en av huvudrollerna.

Dansgruppen kallades Expression.
Repetition:

♦ Platsen är Tycho Brahe-observatoriets nya möteslokal, uppe vid Vattentornet i Oxie (finns gott om parkeringdplatser).

♦ Datum är TISDAGEN 16 oktober.

♦  Kl 18 öppnar vi upp för vernissage, kl 19 visar vi balettfilmen med intro i form av intervjuer.  Kom i tid!!!

♦ Rolf Hepp-baletten bygger på ett antal centrala dikter ur Harry Martinsons diktverk  "Aniara – En revy om människan i tid och rum", som publicerades 1956. Uppläsare på scenen var Richard Bark, i dag välkänd teaterforskare,regissör och  grundare bl a av Ystad-operan. ♦ Scenografin skapades av  Lennart Frisk.
♦ För de musikaliska inslagen svarar Ralph Lundsten, som arbetat mycket med  elektronmusik i sin studio Andromeda. Innan balettfilmen hoppas vi få Skype-kontakt med Lundsten i hans hem för att få några kommentarer kring Aniara-musiken, som är sammanställd ur  olika Lundsten-verk till en suggestiv helhet.
♦ Balettaftonen börjar i vår nya möteslokal kl 19.00 med en intervju med Rolf  Hepp av W-bloggsredaktören, men OBSOBS:
♦ En timma innan, kl 18.00, slår vi upp portarna för  visning av delar ur Rolf Hepps måleriska "Aniara-svit" – åren 1988-2012 har Rolf i omgångar målat och ställt ut oljor inspirerade av Harry Martinsons Aniara.


♦ Rolf Hepp är djupt fascinerad av kosmos och är en av våra flitigaste ASTB- medlemmar.

♦ Vid föreställningen i Borlänge någon tid efter premiären i Lund, var Harry Martinsons fru Ingrid och parets barn på plats för att se balleten. De gillade skarpt Rolfs balettolkning av eposet.
♦ Om dvd-upptagningen  bör sägas att den har nästan en kvarts sekel på nacken, så  den tekniska kvaliteten är därefter. Men det handlar om en unik balettolkning  av Harry Martinsons diktverk, och alla  som såg bitar ur balettfilmen under ett  av våra möten på Lunds stadsbibliotek i förrfjor efterlyste visning av hela filmen (som saknar några minuter, hur den tiden  ska kompletteras får närvarande se på  TBO…). Nu är detta unika tillfälle här.

♦ Vi räknar med att filmvisningen är slut runt 20.45.

PS.

Noteras bör, att vi har bara runt 60 sittplatser i vår nya möteslokal på TBO. Sist till kvarn får… stå!

Pulsar-upptäckt äntligen i Storsvenska Dagbladet

Svenskan, alltså Svenska Dagbladet ("Storsvenska Dagbladet"), ska ju banta ner sig intill oigenkännlighet, varför vi får vara glada över artiklar som den i går om Jocelyn Bell och upptäckten av den första pulsaren – tack Carl-Olof  Börjeson för tipset.

Hon heter sen flera år förresten Jocelyn Bell Burnell med rätt att numera dessutom kalla sig Dame Susan. t ex.

Lite sent är SvD på det, saken har uppmärksammats i snart femtio år… en som fick skit för att han påpekade sakernas tillstånd från början var för övrigt Fred Hoyle. Förmodligen gick han miste om ett Nobelpris tack vare detta offentliga påpekande.

Grattis till ESO:s vinnare

I går morse styrdes  ESO:s teleskop VLT in  på ett objekt på stjärnhimlen som valts ut av allmänheten: Tack vare  Brigitte Bailleul från Frankrike riktades VLT in mot den spektakulära nebulosan Tors hjälm och observationerna direktsändes över Internet.

Showen skedde i samband emd ESO:s officiella 50-årsjubileum.

En ljusnande "transient"

Den småländske blomstermonarken Carl von Linné hade älskat dagens astronomiska forskning, för allting handlar ju om att väga, mäta och klassifiera: Från  Big Bang till… kosmisk bakgrundsstrålning…  väte.. . helium… litium… stoft… gas… globuler… globuletter… protostjärnor… stjärnor från O, A till T och V… novor.. supernovor.. blasarer… magnetosarer… stjärnhopar… dvärggalaxer… signifikanter… galaxspiraler… hopars hopar … kvasarer… radiofjantar… svarta hål… neutronstjärnor… pulsarer…. dubbelpulsarer.. kvadruppelpulsarer… solarisdinousarer…  och så vidare i all evighet.

Där nånstans i den linnéanska definitionssörjan döljer sig  också "transienterna", de snabbt uppflammande himlaobjekten som vi inte vet nånting om  när de upptäcks. Ett bra exempel är hämtat från de senaste dagarnas Astronomers Telegram:

Vad det än handlas om så har det minst handlat om ett 8-magnituders utbrott. På positionen finns ingen känd asteroid, överhuvud taget ingenting enligt alla tillgängliga kartor och surveys.

Skoj?

Jag förstår att vi just nu (lördag 6.10 på begynnande kväll) är utsatta för en rad internetattentat, men jag tror ändå att Lars Olefeldt skojar när han sänder över detta mess:

Planetresa på Dunkers

Kulturinstitutionen Dunkers i Helsingborg, Sundets pärla,  uppmärksammar just nu och fram i vinter  tecknaren Jan Lööf, och vår ASTB-vice Anders Nyholm erinrar särskilt om Lööfs barnbok Pelle på planetfärd:

Mer fakta om utställningen hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.