Hoppa till innehåll

Nr 138 2013

  • av

Kometextra (igen!):

ISON nu en huvudlös komet – eller…?

twitter-sajten om ISON ramlar in storisar hela tiden. Här är ett uppsamlingsheat av de senaste bilderna där sent torsdag kväll/fredag morgon  28-29 nov svensk tid, som visar på något som väl enklast bör beskrivas som en stolt ur-komets undergång… Kärnan tycks mer eller mindre förlorad, även om detta är förenat med en rad frågetecken. Blir det nått att se överhuvud taget då med en så gott som huvudlös svans? Tänkbart i och för sig.

Bildtips: KLICKA på bilderna så får du upp dem i tittvänligt format på din skärm.

Trots det häftiga mötet kan enligt twitter-astronomerna ovan ändå en liten flisa ha överlevt av kärnan, ISON är överraskningarnas komet. Osvuret är således bäst i alla lägen, och det är nästan synd om kometforskarna som varken vet ut eller in.

En "pedagogisk" animation från rundan runt solen senaste dygnen dokumenterad av LASCO C3-kameran visar för mina ögonatt nått ändå kan ha överlevt av kometkärnan:

Alla NASA:s solsonder är i farten, även STEREO förstås:

Nu tror jag vi bara har att vänta på en sorts officiell dödsruna från fackastronomerna, även om kometresterna kan bli något att prata om framöver. Sista ordet är aldrig sagt när det gäller denna komet. "Reservation för ev ändringar" är det som gäller.

De som vill njuta av andra helare kometer just nu  rekommenderas Staffan Södehjelms Lovejoy-bild på astronet.se.

Staffans egen hemsida med "Bilder från Granbacken" finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.