Hoppa till innehåll

Nr 142 2013

  • av

Apropå att hålla i hatten:

Stormar och… stormar!

Stormen Sven eller Bodil i all ära… NASA:s Cassini-sond fortsätter att sända i väg makalösa bilder från Saturnus. Filmen tagen över gasjättens nordpol och dess extremt märkliga sexsidiga jetström ("Hexagonen") togs i visuellt och infrarött  under 2h 45m i somras, 14 juni, och består av 19 bilder exponerade under 120 millisekunder vardera.

☛ De mörkare molnen ses i silhuett mot IR-bakgrunden och består av relativt stora partiklar, som blockerar den bakomliggande utstrålningen.

☛ I bildsviten nedan ser vi "Hexagogen" ner till 70o nordlig latitud, och NASA berättar att jättestormens öga är ungefär 50 ggr större än ett normalt orkanöga här på  jordklotet.

☛ För jämförelsens skull: Den vitaktiga virveln nere t h (kl 5) är ungefär 3500 km tvärsöver – dubbelt Sverige.

☛ Jag rekommenderar verkligen NASA:s sajt med information om dessa fantastiska objekt som onekligen ger perspektiv på fenomenet "oväder" på vår egen hemplanet.

☛ På den tredje filmsekvensen ser vi en ännu märkligare animation med Saturnus longituder fastlåsta, vilket ger oss möjlighet att se hur solens strålar lyser upp och och dämpar molntopparna allt eftersom solen passerar över dem.

☛ De blåaktiga solbelysta molnen tros vara 25 km tjocka.

Vindhastigheterna ligger nånstans runt 300-400 km/h och "Hexagonen" har observerats i ett par årtionden. Kanske har fenomenet en ålder som överstiger tiden som gått sen Galileo Galilei iakttog Saturnus första gången  sitt lilla teleskop.

Dagmar-observatoriet på Ven

Johan Kärnfelt har på sin amatörastronomiskt historiskt inriktade blogg gått på djupet med Ven-amatören Bertil Berggren och dennes Dagmar-observatorium på Ven.

Återkommer!

Trevligt 40-årsjubileum på TBO

Det var fullt hus när vi i stora salen på Tycho Brahe-observatoriet firade TBO:s 40-årskalas i lördags kväll (7.12), med god mat, korta föredrag med "nostalgiska framtidsblickar"  och allmänna trivsamheter. Stort tack till Jorge de Sousa Pires som med ASTB-vänner genomförde jubileet.

✮ Vi passade naturligtvis på att fira 100-årsminnet av vår tidigare ordförande Per-Åke Björklund, som levde 1913-1999, och kunde glädja oss åt att Per-Åkes döttrar Ann-Marie Björklund och Ingrid Hill mötte upp (dessutom med diverse godsaker i present!). Ann-Marie hade fyndat bland gamla bilder på pappa, som de bl a följde med under solförmörkelsen i Italien 1960 – den berömda som även förekom i filmen Barrabas (byggd på Pär Lagerkvists roman). Under sitt aktiva amatörastronomiska liv lyckades Per-Åke nå upp till drygt 21 minuters totaliteter från olika solförmörkelseexpeditioner.

✮ Här är två "typiska" bilder på Per-Åke, som ju både byggde egna teleskop, skrev en bok om Tycho Brahe, gjorde en berömd Juno-ockultationsbestämning på 1950-talet och såg till att TBO sattes på kartan.

✮ Fler bilder på Per-Åke kommer att publiceras framöver på vår hemsida.

✮ På 40-årsfesten hann vi också sjunga för Erik Johansson, vår sekreterare, som fyllt år nyligen och Peter Linde, ordföranden, som passade på att fylla år just denna lördag. Peter hade förresten på morronen fått ett ex av Knut Lundmarks storverk Nya himlar i present av sin Eva Dagnegård.

✮ Roligt var dessutom att trots stormen Sven, som vi skånska gammeldanskar föredrar att kalla Bodil som man gör i Danmark, kunde både astronomiuvarna Carsten Nilsson och Bertil Pettersson komma ner från Stockholm respektive Uppsala.

Se människan utifrån!

En italiensk astronom diskuterar i vilken mån  basala astronomiska fenomen kan ha påverkat människan och vår evolution, t ex när vi slog oss ned för att bli jordbrukande stenåldersmänniskor.

Astronomen vill att vi ska lära oss se människans utveckling på planeten jorden "utifrån", alltså ett astronomiskt perspektiv, inte "inifrån" som vi gör i dag.

Uppsatsen publiceras här.

Arizonakratern kan få fin granne

Sällsynt spännande (tycker jag): Att det projekterade högenergiinriktade Cherenkov-teleskopet,  Cherenkov Telescope Array (CTA), kan få sitt ena hem vid Barringerkratern, i USA kallad Meteor Crater, alltså den berömda nedslagskratern i Arizona. Det är ett av förslagen.

Konkurrenterna till Arizona-kratern är San Pedro Martir i Mexiko och spanska Teneriffa, på södra hemisfären slås Leoncito och San Antonio i Argentina om uppgiften liksom Armazones i Chile plus Aar och Khomas Highland i Namibia, Afrika..

Slutligt beslut om utplaceringarna tas i början av 2014.

Även Sverige är med i det så kallade CTA Consortium.

Och så blir det lite reklam…

.. för nyaste numret av Populär Astronomi, i vilken flera ASTB:are medverkar/omtalas (t ex Peter Linde, Peter Hemborg, Anders Nyholm, Björn Stenholm…).

Tidskriften har verkligen lyft sig sen jag lämnade redaktionsrådet…

Nova Del 2013 – läget?

Årets novaklassiker har parkerat sig väl runt 11:e magnituden, på en iögonfallande ljuskurveplatå.

Proffsforskarna sysslar mycket med novan framgår av diverse rapporter på Astronomers Telegram-sajt.

Så småningom ska vi sammanfatta vad man vet och tror om smällen, men det är för tidigt med en summing up ännu.

Röntgenbinär i M31:s halo

Att M31 aka Andromedaneubulosan är ett av astrofysikernas bästa laboratorier bevisas hela tiden. Nu är det en röntgenstrålande "svarta hål-transient" som upptäckts bara 100 bågsekunder (= 400 pc) från galaxens mitt tack vare rymdsonder som Chandra.

Forskarna har sysslat med den här typen av röntgenstrålning från M31 i tretton år, berättar de i sin rapport.

Objektet, en binär röntgenkälla med en period på nåra timmar, kallas T13 eller, om man vill imponera på sina astronomiska vänner, CXOM31004252.457+411631.17.

Kura skymning

Efter en intensiv helg i astronomins tecken, är det dags att flyga hem till boet och kura skymning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.