Hoppa till innehåll

Nr 63 2014

  • av

Sten K Johnson-stipendiet utdelat

I går 17 juni fick vår ASTB-ordförande Peter Linde  även det konkreta beviset i sin hand:

Ett flott diplom och en rekvisition på 97 500 kr från bortgångne mecenaten Sten K Johnsons stiftelse, ett handfast bidrag till upprustningen och uppgraderingen av vårt fjärrstyrda teleskop i Oxie.

Med 60-talet andra stipendiater – en hel del kände man ju…. – intog Peter Linde scenen på Ekonomicentrum i Lund, där det även serverades tilltugg och flytande varor. Sammanlagt utdelades drygt 7,4 miljoner kr till olika projekt inom Sten K:s hjärteangelägenheter.

Mycket folk på plats, vilket framgår av vimmelfotografen Eva Dagnegårds bildbevis:

SKJ-stiftelsens hemsida presenteras vi så här:

Universum till klassrummet
Tycho Brahe-observatoriet/ Peter Linde
”Universum till klassrummet” handlar om att med hjälp av astronomiska observationer ge ungdomar möjlighet till unika insikter om vår plats i universum och ge dem ett alternativt perspektiv på vår tillvaro. Genom fjärrstyrning av ett avancerat teleskopsystem vid det amatörastronomiska Tycho Brahe-observatoriet i Oxie kan exceptionella digitala bilder av djuprymdsobjekt erhållas direkt till klassrummet.

Projektet riktar sig närmast till gymnasister och utgör ett kraftfullt stöd för lärare i ämnena fysik, teknik och naturvetenskap. Förutom de rent astronomiska observationerna innebär projektet också att elever kommer i närkontakt med digital högteknologi.

Sten K Johnson levde 1945-2013 och var en märklig fågel bland företagarna här nere, starkt socialt och kulturellt intresserad (Malmösymfonikerna bl a) men också med blick för entreprenörskap, teknik och naturvetenskap. Han var en flitig rotarian och var ofta och lyssnade när W-bloggens redaktör la ut texterna.

På stiftelsens hemsida ovan står allt värt att veta om honom.

Merkurius-transit sedd från Mars

Lite historiska vibbar! 3 juni dokumenterade Mars-rovern Curiosity Merkurius transit över solskivan.

☆ På animationerna nedan – BLÅS UPP bilderna rejält på din skärm –  kan även skönjas två solfläckar med ungeför samma storlek som jorden. Merkurius anas som en snabbt förbiilande mörk fläck.

☆ Detta är en sensationell förstagångs-upplevelse: Det var första gången en planettransit över solen setts från en annan planet än jorden – det var också första gången som Merkurius observerats från Mars.

☆ Curiositys Mastcam-system med dess telefotolins användes, en kamera som använder solfilter bl a för att studera Mars atmosfär och dess dammpartiklar.

Sommarparty 12 juli

Bertil Falk, välkänd medarbetare i denna blogg, medarrangör till "Sveriges minsta bokmässa",  flaggar för  ett sommarparty i sitt hem i Västra Alstad 12 juli (lördag) med start kl 13.00.

– Sprid budskapet!, lyder hans uppmaning.

Bertil återupptar således en förnämlig gammal tradition i sin trädgård, och i år står det indisk mat på menyn. Bakom grytorna står vännen Armarjot Singh.

Blir det oväder, finns det tält!

I samband med sommarpartyt ger Bertil ut sin nya deckare, Gardar Gåtlösaren. Handlingen förlagd till vikingatiden!

"Gåtlösare" fick det bli för detektiv, varken ordet eller begreppet, var ju inte uppfunnet på Gardars tid.

Polstjärnan byggs i Göteborg

Nordens högsta hus blir 230 meter högt och kommer att kallas Polstjärnan, tipsar Christian Vestergaard, som läst om saken på GP:s sajt.

Platsen för bygget: Lindholmen.

Kallt supertomrum…

Ett av de misstänkta "kalla" supertomrummen ("supervoids") i den kosmiska mikrovågsbakgrunden har nu studerats och mätts.

Varje sån här undersökning bekräftar Big Bang-standardmodellen ( =  ΛCDM ) för just det universum vi befinner oss i.

The rest is silence…

Midsommar med Einsteins snapsvisa

Helt nyligen kom Gammeldansk-vännernas första cd med klassiska och nyskrivna snapsvisor. 55 kändissolister trängs på spåren (några av dem med W-bloggsredaktören….).

Bland alla gästartister återfinns Hasse "Kvinnaböske" Andersson, som lysande tolkar detta vinnande bidrag i snapsvise-SM härom året (mel. "Skånska slott och herresäten"):

"När Einstein studerade massan och ljuset
så ljusnade plötsligt problemet med ruset:
ett glas med en hel massa Gammeldansk uti
förvandlas i kroppen till ren energi."

Nu återstår bara en önskan med den glädjande insikten för oss stjärnskådare om att från och med nu går vi mot mörkare tider:

GLAD MIDSOMMAR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.