Hoppa till innehåll

Nr 51 2016

  • av

Facit av 9 maj 2016:

Merkuriuspassagerna var inte bättre förr!

Tack till vår astropedagog Peter Hemborg, som fyndat i Tycho Brahe-observatoriets gamla observationsjournaler. 1973 iakttogs en Merkurius-passage med klassiska 76 mm:s refraktorer (jag tror den ena var min), och som vi ser så var det inget vänligt väder.

img094-1

9 maj 2016, några år senare, kunde flödande sol ta emot oss och den stora allmänheten. Det var bra med folk hela dan, alla timmarna, och alla förundrades över den lilla kanonkulan som sakta tog sig över solskivan och visade sig bl a tillsammans med en magnifik solfläck (i realiteten betydligt störrte än Merkurius och större än jorden).

760

Yngste medarbetaren Antos Tobijaszewski, 9, kollar så allt är på plats inför showen. Bildkälla: Kvällspopsten/Expressen/

Många barn sprang mellan teleskopbenen, och i stora salen visades bl a en av de roligaste kratrarna på Merkurius – Disney-kratern:

space-122112-005

Disneykratern borde väl heta Musse Pigg, kan man tycka. Bildkälla: NASA

Samtidigt berättades om Merkuriusutforskningen i breda penseldrag. T ex om hur en jesuitastronom först noterade att Merkurius visade månfaser, vilket verksamt bidrog till att krossa den egna katolska världsbilden MEDAN GALILEO GALILEI SJÄLV LEVDE!!!

Historien om Merkurius märkliga atmosfär drogs, liksom teorin om en planet innanför Merkurius och dagens hyperaktuella idé om att solen en gång slukat en gasjätte inannför Merkurius bana. Och Merkuriusbanan, ja, den diskuterades också och Albert Einstein fick en erkännsam klapp på axeln för sin allmänna relativitetsteori som i detalj förklarat banans egenheter.

Bland Merkurius-kratrarna finns några med skånsksvenska intressen: August Strindberg förvisso men också den banbrytande österrikiske poeten Rainer Maria Rilke, som ofta besökte Skåne och skånska vänner. Bågge har kratrar på planetsystemets minsting!

fdb37242-eb87-4b73-80ca-af1472911154

Bildkälla: ESA

I cyberrymden lyckades både amatörer och proffs direktsända: Vännerna inom Örebro Astronomi använde facebook, grattis till det, och på Youtube kunde vi följa de europeiska rymdforskarproffsen enligt ovan.

Massmedierna var på hugget, Lokaltidningen var på plats, Kvällsposten var på plats, Expressens webb var här liksom Vetenskapsradions utsände.

Skånskan gav oss en hel sida, tacka Per Anderberg för det, och Sydsvenskan puffade för oss på sin Händer i dag-spalt.

Och så var Jyri Markkula från Sisuradio på plats och intervjuade vår sekreterare, syrran Mirja Markkula, på deras alldeles eget tungomål. (Vad pratade de om så länge? Jag undrar bara.)

Grattis också till Anders Nyholm, som slog ut världsnyheterna i SVT:s Rapport!!!

Summa: Vi inte bara får vara… vi är mer vara än nöjda med dagen!

Ett stort gäng ASTB:are var plats på kullen i Oxie  (yngst var 9-årige Antos Tobijaszewski, som hjälpte till både med  att ta fram Merkuriusböcker ur vårt stora bibliotek, satte ut stolar till allmänheten på gården m m), många av våra aktivister hade sina solteleskop med sig, och alla på plats kunde gotta sig åt skådespelet. Bilder kommer garanterat på våra hemsidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.