Hoppa till innehåll

Nr 88 2016

  • av

Perseidrapport nr 1:

Folkfest på Tycho Brahe-observatoriet

Det blev närmast en folkfest när malmöbor, helsingborgare, ängelholmare, ystadbor… amerikaner och belgare invaderade Tycho Brahe-observatoriet för att se Perseiderna anfalla oss torsdagkväll och förnatt. Meteorerna syntes generöst mellan de lätta molnen, men kvällen innehöll mycket annat trevligt.

Programenligt dök ISS, den internationella rymdstationen, upp och "öppnade" föreställningen, som även bjöd på månen, Saturnus, M13, Andromedagalaxens kärna m m i våra stora och små teleskop. Laserledd ABC-stjärnbildsvisning av Peter Linde ingick naturligtvis.

Och sen blev det perseider för hela slanten. Ingen for ifrån TBO utan att ha sett stjärnfallen.

Det rådde lite olika uppfattningar bland oss "experter" om stjärnfallen var fler eller lika många som i fjor; jag tyckte personligen det var en höjning i frekvensen. Jon Saalbach tyckte tvärsom.

Kvällens bästa bild togs för övrigt av Jon, en lika vacker som slagkragftig och pedagogisk  bild av en perseid från vårt Tycho Brahe-observatorium med gästande publik och funktionärer i förgrunden. Ett svagt spår i övre högra delen av bilden härrör dessutom från den koreanska satelliten STSAT-3. 

Perseids01

Foto:Jon Saalbach/TBO

Från IMO = International Meteor Organization finns  detta "bildbevis" från årets skörd av perseider – dokumenterade 30 mil från oss i den tyska huvudstan. Sirko Molau står för denna mosaik från fyra videokameror 10/11 augusti 2016 – från Ketzür, nära Berlin. Bildkälla: IMO

per1008a

Kvällens clou? Peter Larsson kodade in vårt fjärrstyrda teleskop, som sen följde, "trackade" (inte trakasserade!) ISS slaviskt på himlavalvet och Peter fick ett antal plåtar av farkosten med dess klassiska korstecken.

ISS-2016-PLa

Peter t h – ISS t v. Foto: Peter Linde

Många var på plats, ett 100-tal i alla åldrar – fråna gamla, vuxna, till yngre, barn och en 9-veckors baby. Alla var med på noterna – traditionellt applåderades flotta stjärnfall. Många hade filtar med sig och la sig på vår gräsmatta för att spana in grannlåten..

Och så var det GRATIS!

Inomhus demonstrerade Peter Hemborg för barn vad meteorer är för något, och i den fullsatta stora salen förtrollade Tomas Diez publiken med att berätta om Perseiderna och hoten mot jordklotet från asteroider på "fel" kurs mot vår hemplanet.

per2016overview

Toppen är inte nådd ännu. Graf: IMO, International Meteor Organization

Detta var en synnerligen lyckad premiär på höstens aktiviteter. "The usual suspects" från ASTB var på plats och underhöll, demonstrerade, informerade.

Radarekona från USA fungerade och bilder flöt in från Israel "live" – men inga synliga meteorer där. De syntes däremot i verkligheten över Oxies stjärnhimmel.

I väntan på diverse bildbevis här, så rekommenderas som alltid den svenskla sajten astronet.se – där finns redan ett par tjusiga, färgglada perseider från den gångna natten.

Media i form av TV4 var på plats och kontakt knöts med Blå Båten, ombord på vilken Peter & Peter (Hemberg & Linde) ska intervjuas under Malmöfestivalen på tisdag kväll.

PS.

Hatten av för ansvariga för vattentornet, som kom ut till oss under kvällen och mörklade tornet som tidigare varit upplyst av blått ljus. Det är inte helt lätt numera att släcka ner belysningen, så säkringarna togs helt enkelt ut!!! Ytterligare ett bevis på att några av våra bästa vänner finns inom kommunen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.