Hoppa till innehåll

Nr 82 2017

  • av

Växjös stolthet ALTO presenterat internationellt

Vi hade glädjen att ha vår Växjö-astronom Yvonne Becherini  som gästföreläsare hos oss i ASTB i våras, och hon berättade förstås om sin specialitet, gammaastronomin och alla dess mysterier. Gammaastronomin fokuserar på verkligt hårda, energirika partiklar/strålar.

I sin forskning använder Yvonne med kolleger bl a ett stort Cherenkov-teleskop placerat i Namibia. Hon berättade om metoder att analysera de olika komponenterna i den kosmiska strålningen. Den enormt energirika strålningen skapar en skur av partiklar när den kolliderar med jordatmosfären. Eftersom sekundärpartiklarnas hastighet kan överstiga ljusets (i luft!) skapas en chockvåg som kallas Cherenkovstrålning, vilken kan observeras från jorden. Yvonne gav oss en fin inblick i sin forskning och om kommande projekt där hon och hennes forskargrupp på Linnéuniversitetet medverkar.

alto_for_web_mini

Till detta kommande projekt hör gammastrålningsobservatoriet ALTO – en prototyp är på gång i Växjö, det "riktiga" teleskopet (svenskbyggt, se nedan) ska i tidernas fullbordan 2019 placeras på södra halvklotet. Argentina eller Chile har nämnts.

I Växjö lärt studenterna inte kunna undgå bygget, vilket är en pedagogisk poäng…

Den senaste hyperaktuella rapporten om ALTO har publicerats här.

Målet är bl a att greppa gammastrålningen från Vintergatans centrum men också andra källor (Centaurus A, t ex).

Ett stort antal sponsorer – även från den vanligtvis humanistiska forskningssidan – backar upp Växjö-astronomen och hennes kolleger.

ALTO är  alltså namnet som forskargruppen Astropartikelfysik vid Linnéuniversitetet gett projektet de utvecklar för en så kallad wide-field Very High Energy (VHE) gamma-ray detector. Detektorn är tänkt att installeras på mycket hög höjd, över 5 km.

ALTOGroup-768x650

Gammakvartetten i Växjö: Fr v Satyendra Thoudam, Yvonne, Jean-Pierre Ernenwein och Michael Punch. Bildkälla: http://alto-gamma-ray-observatory.org/blog

Genom att använda fler än 1 200 tankar av liten storlek kommer Växjöforskarna med ALTO att kunna registrera spåren av luftskurar som skapas av gammastrålar med mycket hög energi på en mycket mer detaljerad nivå än vad som i nuläget är möjligt med den nuvarande HAWC-instrumenteringen som finns i Mexico och som av naturliga skäl har svårt att nå godbitarna på södra stjärnhimmeln.

Forskargruppen i Växjö arbetar med ALTO-projektet tillsammans med TBS Yard AB i Torsås söder om Kalmar, ett ungt svenskt företag med stor kompetens inom avancerade kompositmaterial.

alto-array-figure

Ill: ALTO-bloggen

För oss i Sverige kommer senaste nytt att presenteras på Astronomdagarna i Kiruna i höst.

Afrikas stora språng

Den afrikanska kontinenten bubblar just nu av framtidsanda, inte minst inom forskning och utbildning. Mängder av astronomiska projekt är på väg att sättas på kartan. En god sammanfattning finns  här på astrobites-sajten.

När ska vi få läsa positiva nyheter som dessa i våra svenska massmedier?

Solförmörkelse-affischer m/retro

Jag har uppmärksdammats på dessa nygjorda fina  "retro"-affischer inför solförmörkelsen i USA:

8-1-17-total-solar-eclipse-posters

Skaparna heter Michael Zeiler (GreatAmericanEclipse.com) och  Tyler Nordgren  (SpaceArtTravelBureau.com och TylerNordgren.com) – Zeiler är kartograf och illustratör och Nordgren är astronomiprofessor och illustratör. 

Affischerna inspirerades av de franska motsvarigheterna inför solförmörkelsen 1912.

Senaste nytt från universums fläckiga ungdom…

… och spelet om Albert Einsteins kosmologiska konstant uppmärksammas  runt om i världen. Vi får återkomma när vi satt oss in i detaljerna.

Göteborgsvits från Uddevalla

Vi har inga kvalitetskrav när det gäller Göteborgsvitsar i W-bloggen, så fritt fram för kompisen Christian Vestergaard som kommenterar bilden nedan (hittad på nätet) så här:

-Om man går över till Centerpartiet kan man nog kunna observera den däringa solförmörkelsen!

20374662_1870823643235776_469595335349612530_n

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.