Hoppa till innehåll

Nr 102 2017

  • av

Första rapporten från ADON på TBO:

Vår fina planetskulptur på plats!

Oj, vilken dag det blev på Tycho Brahe-observatoriet: Astronomins Dag och Natt ADON (23.9) lockade i år rekordmånga besökare.

* Invigningen av vår nya rymdskulptur drog igång på (nästan) utsatt tid 17.30, Peter Linde  hälsade välkommen, särskilt våra VIP-gäster Sylvia Björk, kulturnämndens ordförande i Malmö, liksom Stockholmsprofessorn Gösta Gahm som presenterade sin skapelse Sweden Solar System.

Downloader

Mästerverket på plats! Fr v invigarna Gösta Gahm, Peter Linde, Stefan Agnani, Sylvia Björk, Agnani Jr. Foto: Eva Dagnegård

* Vi tror att kanske 150 hittade ut till oss, en del bekanta ansikten men också nya. Bland medierna uppmärksammade Skånska Dagbladets lördagskrönikör oss och Sydsvenskan gav oss en spalt på Malmöettan. Tack för draghjälpen!

* Sylvia Björk pratade fint om hur hon legat på balkongen i barndomen och kikat på stjärnorna, och sen klippte Stefan Agnanis son bandet – Stefan själv presenterade sitt konstverk och W-bloggen pratade om Johannes Keplers geometriska figurer.  Detta med anledning av konstverkets inramning.

* Helt färdigt var inte konstverket, men på kvällen lyste i alla fall dvärgplanetens måne. När allt är fintrimmat lyser dvärgplaneten vackert röd och pratar dessutom med oss.

* Invigningen rundades av med en livesändning från Hawaii, varifrån astronomen Meg Schwamb, dvärgens upptäckare, gav oss många spännande detaljer och sa sig tacksamt ta emot förslag till namn på dvärgplaneten som ju en tid till får bära katalogbeteckningen 2007OR10.

20170919_212845-1

Bildbevis från test i veckan. Dvärgplaneten anses ha en kraftigt röd färg samt har den en måne, som i vår skala bör ligga på ungefär 75 cm:s avstånd från själva dvärgplaneten. Eftersom detta är ett "modellbygge" som följer Sweden Solar System vad avser storlek och avstånd – med Globen i Stockholm som solen – blir dvärgplaneten 7,5 cm i diameter och dess måne nagelstor. Skulpturen upplyses inifrån och dessutom finns en ljudapplikation.

På sidorna berättas om dvärgplaneten, om Sweden Solar System och kortinfo ges om Tycho Brahe-observatoriet. Skulpturen är omgärdad av en skyddande glasfyrkant, som leder tankarna till en av Johannes Keplers geometriska figurer.  Foto: Peter Linde

* Övriga kvällsarrangemangen gick i succéns tecken. Det var jämnmulet så det blev i stället en rad kortföredrag i vår föreläsningssal: Tomas Diez föreläste om Vintergatan, Gösta Gahm spädde på med sin hyperintressanta forskning om globuletternas natur, Peter Larsson briefade allmänheten om vilka teleskop som finns på marknaden och som man bör börja med som amatör, Erik Johansson & Co uppehöll sig vid våra USA-resenärers upplevelser av solförmörkelsen 21 augusti (speciellt tack till Kjell Westman!!!).

* Tomas Diez fortsatte med att "live" fotografera ett par Vintergatsobjekt med hjälp av ett robotstyrt teleskop i Spanien (vi fick se både M57 och NGC 6960), det blev lite info om Tycho Brahe och sen avrundades denna matiga kväll med att Peter Linde Skype-intervjuade lundaastronomen Daniel Michalik som befinner sig på en forskarstation nåra meter från Sydpolen. Det blev en sällsynt "show" med massor av skratt och applåder, och Daniel berättade öppet om livet down under. Till hans fritidssysselsättningar hör att sy pingviner som han fyller med ris….

* Många ASTB:are gjorde denna ADON-begivenhet till en framgång, vi är ett fantastiskt gäng – vi grillade och sålde korv med bröd på gården och det bjöds på cider och tilltugg.

* En verklig eloge till ordf Peter Linde, som hann med att på dagen besöka Ven och ADON-inslaget där innan plikterna på Tycho Brahe-observatoriet tog över.

* Mer info om ADON – med massor av bilder – följer så småningom på TBO:s hemsida. I nästa W-blogg ska vi fylla på, bl a om den andra Sweden Solar System-invigningen på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg med Katja Lindbloms version av dvärgplaneten Makemake.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.