Hoppa till innehåll

Nr 60 2018

  • av

Wien-kongressen 2.0

Den första Wien-kongressen ägde rum i början av 1800-talet och fick till uppgift att strukturera om Europa efter Napoleons härjningar.

När våra vänner inom den yrkesastronomiska världen kongressar i Wien är det andra saker som det rör sig om. Från lundensisk sida deltar våra medlemmar, prof em Dainis Dravins och vår egen ordf Peter Linde. Peter har skickat över ett par bilder från tisdagens sittning om IAU:s mål – som denna (KLICKA upp bilden på din skärm):

20180821_174819

Dags för Hubble-Zwicky-lagen?

Anders Nyholm applåderar IAU-förslaget i Wien att Hubble-lagen ska kompletteras så att den i fortsättningen ska benämnas Hubble-Lemaı̂tre-lagen.

Speciellt gillar Anders, som kan sin astronomiska historia, delmotiveringen "[…] to honour the intellectual integrity and modesty of Georges Lemaı̂tre that made him value more the progress of science 
rather than his own visibility;".

Uppenbarligen ett tjypnyp på Hubble

– Nu gäller det bara att få IAU att baxa igenom Fritz Zwickys namn på 
Hubble-konstanten, hoppas Anders och ber oss kolla med denna mäktiga Zwicky-rapport om stora galaxhopar:
http://adsbit.harvard.edu/full/seri/ApJ../0141//0000034.000.html

Rapporten skrev Zwicky tillsamans med Jeanne Bergers.

Problemet är väl just att medan Lemaitre var en ödmjuk person drog Fritz Zwicky i härnad mot så många han kunde inom den astronomiska fållan. Knut Lundmark var en god vän, men de flesta astronomer i Zwickys ögon var "sfäriska idioter" – oavsett från vilken vinkel de betraktades var de idioter.

M 27 plåtad

Höstkvällarna börjar sakta infinna sig, och the usual supects bland våra astrofotografer har börjat Den Stora Inventeringen av spännande himlaobjekt. Som här Mikael Anderlund som noterar att efter 20 sekunders exponering fick han denna flotta bild av M 27, Hantelnebulosan. Flott värre!

39265731_1671733626283213_6403776945342906368_n[1]

Foto: Mikael Anderlund

M 27 går faktiskt lätt att spana in i en vanlig fältkikare, men så fina detaljer som Mikael fotograferat syns naturligtvis inte för blotta ögat.

M 27 är en väl utforskad planetarisk nebulosa, som erbjuder på en och annan utmaning. Är centralstjärnan en variabel t ex? Frågan ställs pga de olika magnituduppgifter som finns i äldre kataloger.

Gaia vs Tychos supersmäll

Senaste nytt vad gäller tänkbara givarkandidater till Ia-smällen bakom Tychos supernova 1572, diskuteras här – med utgångspunkt från den nya Gaia-katalogen. Fortfarande spökar framför allt stjärnan kallad Tycho G i resonemangen (t v i bilden) vad som fick den vita dvärgen att brisera.

tycho2-300x291[1]

Stjärnorna runt supernovaresten, som ligger mitt i bilden. Ill från rapporten.

Kränkande tala om Planet 9

Ett stort antal astronomer, företrädesvis amerikaner, anser det kränkande att tala om den eventuella storplaneten ute i planetsystemets ytterkant som "Planet 9" – kränkande mot Pluto-upptäckaren Clyde W Tombaugh. I stället föreslår de bruket av namn som Planet X, Planet Next eller  Giant Planet Five. Vilket i sin tur Mike Brown et al reagerar kraftigt emot.

tombaugh_with_new_horizons_pluto[1]

Skämmigt i Göteborg

Jesper Sollerman rapporterar att DN rapporterar att Slottsskogsobservatoriet inte får pengar ur de politiska kassorna i Göteborg. Så nu måste observatoriet läggas i malpåse, och Katja Lindblom, chefen, hoppas på nya finansiärer efter kommande nyår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.