Hoppa till innehåll

Nr 37 2022

  • av

Helsingborg snyggas upp inför vår Tycho Brahe-träff

Vi har inte bara resan till danska Brorfelde 26 juni att tänka på inom ASTB framöver – ett traditionellt samprojekt tillsammans med våra synnerligen trevliga halländska stjärnvänner -, vi har även “Historiska klubbens” träff i Helsingborg 4 juni att rita in i agendan. Klubben är sen länge de historieintresserade ASTB-medlemmarna lilla specialgruppering, som ses max en gång per termin.

En liten aptitretare inför utflykten, för nu är det äntligen dags igen med ett fysiskt möte och temat är “Tycho Brahes Helsingborg”. I Sundets pärla finns mer att se än vad vi kanske till vardags tänker på.

* I S:ta Maria kyrka där vi möts 4 juni kl 12.30 för en rundvandring i Tychos fotspår finns två saker som intresserar: Dels det lilla epitafiumet över Tychos dotter Kirsten, som bara något år gammalt blev pestens offer. Vi vet att Tycho älskade sina barn och epitafiumet är ett bevis på det.

I kyrkan finns även en stående gravsten i ena koret över Tychos morbror Steen Bille och hans hustru Christine. Steen Bille var en av de få i släkten som uppskattade Tychos vetenskapliga gärning och det var typiskt nog på hans förläning Herrevadskloster som Tycho 1572 såg sin (super)nova i Cassiopeias stjärnbild.

Nya gatstenar läggs just nu på plats. Foto: W-bloggens utsände (samtliga bilder)

* Vid Tycho Brahe-skolan står en Tycho Brahe-staty, som påminner om den på Ven… Vi utlovas få veta ett och annat spännande om statyn.

* Allra roligast för oss: När ryktet gått i Helsingborg om att Historiska klubben ska komma på besök har stans kommungubbar/gummor skyndsamt sett till att det läggs nya gatstenar vid Tycho Brahe-brunnen på Norra Storgatan.

Tycho på spaning. Känns statyn månne igen?

W-bloggen har rekat och räknat på vår utfärd: Det tar fem minuter från tåget till kyrkan, de tar kanske tio-femton minuter därifrån till brunnen, kanske 25 minuter från brunnen uppför höjderna mot Olympia och Tycho Brahe-skolan där statyn står. Men vi har väl inte bråttom?

Tychos rörande epitafium i S:ta Maria kyrka

Det finns numera gott om trevliga mat- och fikaställen i Helsingborg. Ett lystrar till namnet Olsons Skafferi och ligger precis vid S:ta Maria.

Ytterligare info om Historiska klubbens utflykt finns i ordf Peter Lindes senaste medlemsbrev.

PS.

Det är lite synd att Tycho-träffen kolliderar med astrobiologimötet på Åkersberg i Höör 3-4 juni, där även den historiska dimensionen lyfts fram. Vi inbjöds ju faktiskt av lundaprofessorn, idéhistorikern David Dunér att möta upp, och jag vet att ett par av våra historieintresserade yrkesastronomer måste vara med där. Ännu kan vi inte klonas!!!

Info om Höörträffen här: http://www.nordicastrobiology.net/Hoor2022/

Detta är tredje gången gillt för ett högkvalificerat, vetenskapligt möte över de traditionella akademiska disciplinerna på temat “History and Philosophy of Astrobiology”.

Månförmörkelsen över Sydafrika

Många svenskar bor gärna i Hermanus, Sydafrika, och det är därifrån min fotografkompis Pierre Mens skickat denna bild från nattens totala månförmörkelse – Pierre var inte där men har bra facebook-kontakt med sina vänner (https://www.facebook.com/703615709764636/posts/4925962144196617)

Snygg trio!! Och alltid lika intressant att se hur månen ser ut på andra sidan jordklotet. Här ligger bestämt Mare Crisium i botten. Hmmm.

Martin Etsebeth heter fotografen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.