Tidvattnet i Skåne
Härom året var ebben kombinerad med frånlandsvind så påfallande i Öresund, på Ribersborgs sida, att man nästan kunde gå torrskodd ut till kallbadhuset. Ett märkligt, handfast och konkret astronomiskt fenomen – solen och månen i gravitationell samverkan – som fick gubbarna och gummorna att ta det extra försiktigt när de hoppade i vattnet. Risken för grundstötning var uppenbar.
Kompisen Lars Olefeldt i Stora Hult, Vejbystrand, kan med jämna mellanrum följa tidvattenfenomenet i Skälderviken. Är det ebb och då dessutom östliga vindar så blottläggs stranden långt ut i viken, med följd att t ex maneter fastnar och går i kvav på torra land. VSB av följande Youtubefilm från Lars sida:
Inte många följde Youtube-filmen till en början men plötsligt så exploderade det: I dag har nästan 15 000 sett filmsnutten. Och Lars vet varför:
– Det började 24 februari i år, då ryssarna invaderade Ukraina. Youtubes tittare slog på glosan “invasion” och fick upp min manetinvasion…
Vid maxebb går även den gamla bondehamnen kallad Grytan aka Inre och Yttre Grytskär i dagen några hundra meter ut från Stora Hults strandlinje.
Pronoser för tidvattnets effekt runt om i Sverige/Skåne kan följas här, t ex för Malmös del.
Sydsvenskans samlade tigande
Det är märkligt att Sur… jag menar Sydsvenskan fortsätter att skriva om professorsskandalen i Lund men inte nämner vilken naturvetarinstitution det handlar om. Nu kastas skit på alla oskyldiga.
Nature skrev om skandalen för snart ett år sedan och hade inga pressetiska problem med att nämna institutionen eller de inblandade vid namn.
– Hallå! på Rådmansgatan i Malmö. Det handlar om den astronomiska institutionen.
Uranus och Neptunus olika färger
De är nästan lika stora, är likartat sammansatta, ändå är deras färger olika när vi riktar våra stora teleskop mot himlakropparna..
Detta har utmanat astronomerna som nu tack vare Hubble ST, NASA:s Facility och jordbaserade teleskop fått kläm på historien varför Uranus förefaller “vitare” i kulören och Neptunus “blåare”. Fryst metan bl a i olika atmosfärlager får skulden.
Det är en intressant utmaning för oss amatörer att kolla upp i våra små teleskop hur färgskiftningen de facto märks av. Märks den av?
Dagens pristagare…
… lystrar till namnen Conny Aerts, Jörgen Christensen-Dalsgaard och Roger Ulrich – trion belönas med 2022 års Kavlipris i astrofysik för deras utforskning av fenomen som helioseismologi aka solseimologi och asteroseismlogi och har med komplexa vågrörelser i stjärnorna att göra.