Hoppa till innehåll

Nr 46 2022

  • av

“Historiska klubben” igång igen!

I dag (4.6) gjorde vår historiska gruppering inom ASTB, Historiska klubben, sin första fysiska utflykt sedan Coronan: Målet var tre Tycho Brahe-stationer i Helsingborg, den stad som Tycho utförde en tidig astronomisk observation i och faktiskt en observation som han betraktade utförd “in patria Helsingburgi”. Han kände som helsingborgare!

När vi strålade samman vid S:ta Marias kyrkotrappa möttes vi av ett gäng ungdomar i Helsingborgs Drumcorps, som spelade trummor och bleck – en lämplig inramning för vår historiska nystart.

OBS. FÖR BILDBEVISEN NEDAN SVARAR PIA SJÖHOLM OCH W-BLOGGENS UTSÄNDE.

Således och alltså:

Inne i kyrkan har det också, visade det sig, ljudits senaste tiden: En bomb hade lagts av gangstrar i nån idiotisk uppgörelse utanför kyrkan för en tid sedan så att de fina, i modern tid skapade, kyrkfönstren skadats. Men vi hittade fram till både Tychos epitafium över dennes lilla dotter Kirsten, som föll offer för pesten 1576, och Steen Billes gravhäll – Bille var morbrodern till Tycho som upplät ett alkemiskt labb till Tycho på Herrevadskloster, utanför labbet där Tycho dessutom såg sin Nova Stella 11 november 1572.

Steen Bille var en av de få i släkten, tillsammans med Tychos lillasyster Sophie Brahe, som stöttade hans astronomiska livsprojekt.

Ulf R hälsade välkommen och framhöll Helsingborgs betydelse för Tycho…

… varpå Klas Hyltén-Cavallius läste och tolkade epitafiumet…

.. som i närbild ser ut så här. En historisk artefakt av hög specifik vikt för oss Tycho-nördar.

Gangstersmällen förstörde delar av det vackra kyrkofönstret vid Tycho-epitafiumet.

Klas Hyltén-Cavallius, vår eminente Tycho-kännare, berättade om statusen på Tychos komplexa äktenskap, som diskuterats genom tiderna, och att Kirsten var makarnas första barn. Kirsten var en “figlio naturale”, född inom äktenskapet och arvsberättigad. Det kunde prästerna inte ta ifrån vår Tycho och hans ofrälse kärlek Kirstine Barbara Jörgensdatter.

Efter en tuff promenad upp till Tycho Brahe-skolan inspekterade vi Tycho Brahe-statyn där, Ivar Johnssons andra exemplar efter originalet på Ven. “X II” som han lär ha inristat vid statyns fot, alltså Exemplar nr 2. Klas kunde återigen berätta den ena osannolika historien efter den andra hur statyn så småningom nådde skolan i Helsingborg in på 2000-talet.

Ivar Johnsson tyckte så mycket om sin skapelse att han gjorde ett ex för sig själv, att stå i skulptörens trädgård i Stockholm. Efter Johnssons död följde olika ägande, och Klas var med i diskussionen var pjäsen borde stå. Bl a diskuterades Danmark, Tycho Brahe-planetariet t ex, men till sist landade projektet i Helsingborg.

Ett intressant sidospår har med Skissernas museum i Lund att göra. Där finns material att rota i vad gäller Venstatyn och dess historia.

Klas Hyltén-Cavallius föreläste vid Tycho-statyn.

Helsingborgsäventyret avslutades vid Tycho Brahes brunn med dess anakronistiska stjärnglob. Historien från 1920-talet berättades och vilken “folkstorm” det blev när astronomen Ansgar Roth drog igång kritikstormen. Han ansåg fontänen som ett “spex”, inte bara därför att ett antal av Helsingborgs dåtida politiker och övriga makthavare fått sina nunor med på globen (som är gjord i 1:1 jämförd med Tychos original) – dessutom hade skaparen, arkitekten G W Widmark fått med stjärnbilden Jakthundarna på globen – Jakthundarna är Gdansk-astronomen Johannes Hevelius uppfinning från mitten av 1600-talet, långt efter Tychos bortgång.

I dag ler vi mest åt det dåtida bråket och tar en fundering över Tychos latinska sentenser som finns inristade på brunnen. När latinprofessorn Birger Bergh levde rådfrågade Klas honom om t ex “Artis” i Tychos berömda ”Nec fasces nec Opes sola Artis Sceptra perennant” bör Artis översättas:

Varken makt eller rikedomar endast konstens och vetenskapens herravälde består.

Vid den på sin tid omdebatterade Tycho-fontänen. Idag är vi mera toleranta över “spexet”…

… som inramades av ett maratonlopp i samband med H22.

ASTB-gänget vid Tycho-brunnen.

Stort tack till Klas Hyltén-Cavallius, vars Tycho-kunskaper vi bit för bit tömt honom på sedan “klubben” drog igång 2013. Men mer finns att krama ut. Det mesta av det bästa i Skåne och Köpenhamn av Tycho Brahe har vi sett genom åren, men Tosterup återstår t ex. Vi får se vad klubbisterna orkar med i höst. Vi ska ju inte ses mer än max en gång per termin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.