Hoppa till innehåll

Nr 51 2022

  • av

Universum ”enligt 7-årige Joel”

När vi växte upp, ja W-bloggens ansvarige har faktiskt varit barn en gång , så lärde man sig inom astronomin ganska snabbt att när någon ny teori presenterades så var det ”enligt Hoyle” (”according to Hoyle”). Hoyle som i Fred Hoyle. Sir Fred Hoyle, naturligtvis. Trodde vi. Men detta var fake! Hoyle var en 1700-talsperson som spelade kort och hans spelregler gav upphov till uttrycket.

Dock:

Tack till Åke Nyholm (Anders far), Everöd, som förmedlat undertecknade kunskaper med avsändare Joel Ljungstrand, 7 år. Universum som enligt 7-årige kollegan Joel ser ut så här:

Åke berättar:
”Åter från sonen Anders promovering, går jag över till Everöds skola. Skolan ligger på andra sidan gatan, från vårt hus, vilket en gång var avgörande för vårt val av bostad. Vi flyttade från
Sofielundsvägen i Malmö, när Anders var sex år och kunde börja sin skolgång på nämnda skola. Skolan
har sådär 100 elever F – 6:e klass. 

Jag brukar ofta vara över och träffa elever och lärare. Någondag innan skolavslutningen tittade jag över axeln på en ung elev som ritade och skrev om meteorologi. Använde svåra termer i ämnet. Jag berömde och då sa han att det var egentligen astronomi han var mest
intresserad av. Fick av hans lärare och med elevens mors tillåtelse, ta del av bifogat arbete. Joel
Ljungstrand, heter eleven och just slutat F-klass. I F-klass börjar man när man är 6 år. ”

Åke har naturligtvis tipsat om ASTB, om vår astropedagog, inför nästa läsår. Förstås också om Cassiopeiabloggen. 

I sommar väntar förhoppningsvis en utflykt för Joel med förälder till Tycho Brahes Ven, och sen kanske, kanske, inskrivning i Peter Hemborgs ASTB-grupp. Vi får se, men kul är det att ha fått kontakt – via Åke – med unge Joel.

Foto: Hr Professor Joel privat (bild återgiven med mamma Jennys tillstånd)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.