Hoppa till innehåll

Nr 55 2022

  • av

”Närmare solen till dig…”

Det är inte utan att vi tänker på den klassiska psalmen när vi ser följande bilder:

1954 års solförmörkelse fick fotograflegenden Bertil Rubin att ta ett foto på taket till sitt företag mitt i Malmö. Flickan står på pallen för att komma närmare solen… Jaja, alla sätt är bra utom de direkt dåliga.

Christian Vestergaard har fyndat i Yerkes-observatoriets (Chicago) arkiv och hittat damen som står på en pall för att observera stjärnhimlen genom det stora teleskopet Det är bara det att det finns ett rörlig golv på Yerkes, så att stå på en pall är verkligen att ”overdo” it. Tryck på en knapp och golvet kommer närmare. Stolen är för att sitta på, inte stå på.

Bildkälla: Utsnitt ur en av W-bloggen köpt bild från Bilder i syd.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 289841792_2246112378878313_6055549286347756513_n.jpg

Bildkälla: Nätet

Asteroider ska utforskas från månen

Jag håller precis på att läsa Hans Rickmans fantastiska – och underhållande! – populärskrivna faktabok Small Bodies of the Solar System (en sorts ”anmälan” från en glad amatör kommer i en senare utgåva av W-bloggen), och påpassligt nog flaggas på junimötet av American Astronomical Association för ett kommande kommersiellt månprojekt med optik som från månen ska bevaka både binära asteroider och Near Earth-objekt.

Posten om projektet L-Cam här!

Märkligt raketnedslag på månen

Från NASA berättas att en märklig nyskapad dubbelkrater dokumenterats av sonden Lunar Reconnaissance Orbiter. Nedslaget på månen, nära Hertzsprungkratern, skedde i fjor och resultatet blev två kratrar, en i östlig riktning på 18 m diameter, som överlappar en västlig krater med 16 m diameter.

Dubbelkratern indikerar att nedslagsraketen haft tyngre material i bägge ändar. Möjligen är det resterna av en av Apolloprojektets Saturnusraketer, en S-IVB som spökar. Men NASA vet inte.

Bildkälla: NASA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.