Hoppa till innehåll

Nr 61 2022

  • av

Jakten på våra ASTB-rötter

Inom Tycho Brahe-sällskapet har vi två perspektiv: Vi tittar alltid framåt mot det nyaste nya inom vår vetenskap, men vi har heller inget emot att gräva i vår astronomiska historia. I det senare följer vi ganska troget vår grundare Knut Lundmarks intresse för den astronomiska världsbildens framväxt (Tycho Brahe t ex), Lundmark skapade ju t o m en sorts “sektion” för detta på sin institution i Lund.

Således är det inte konstigt att vi gräver lite just nu i ASTB:s egen historia. I år är det 85 år sen vår förening bildades. Bland kommande jubiléer kan även nämnas MARS 60-års kom-i-håg i höst, och det är ju dessutom 50 år sedan den historiska IUAA-kongressen i Malmö.

2023 firar vi 100-årsminnet av Patrick Moores födelse. Men vi firar även Tycho Brahe-observatoriets första femtio år!

ASTB:s förste ordförande Edvard Rodhe. Bildkälla: Wikipedia

Lite av de historiska vingslagen noterades när Peter Linde, vår dubbelordförande inom ASTB och SAS (Svenska Astronomiska Sällskapet), och jag själv gick en rejäl runda på Norra kyrkogården i Lund härom dan. Vi betade av en hel del namn i ASTB:s första tid på 1930-talet (ASTB bildades formellt 1937), och ett givet mål var Edvard Rodhes grav – lundabiskopen Rodhe, som var en sökande humanistisk kristen, internationalist, Nathan Söderblom-vän m m. Vi kommer speciellt ihåg honom för hans tid som ASTB:s förste ordförande 1937-1939, varför vi la ner en liten “skånsk” blomsterbukett på hans gravsten.

Rodhes intresse för omvärlden bevisas av hans närvaro på Bokens dag 1942. Plats: Danspalatset Amiralen, Malmö.

På Norra kyrkogården ligger flera av sällskapets stiftare, bl a Ivar Broman (Stens far), Broman senior som syntes ofta på ASTB:s möten och gärna då när ämnet var t ex liv i universum.

Peter och jag ska beta av så många “ASTB-gravar” vi orkar framöver. Så fler rapporter följer.

Bildkälla till vandringen på Norra kyrkogården: W-bloggens utsända

James Webb har upptäckt en “transient”

Sannolikt har JWST redan fångat in en supernova.

Hans Bengtsson rapporterar även om upptäckten på fb-sajten för Göteborgs Astronomiska Klubb.

Se även denna Youtube-snutt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.