Hoppa till innehåll

Nr 64 2022

  • av

James Webb-teleskopet synar Cartwheel-galaxen

Ord och bild till James Webb-teleskopet, varifrån dagens Youtube-film hör – det vi ser är en komposit av studier av berömda Cartwheel-galaxen (upptäckt 1941 av Fritz Zwicky) av teleskopets infraröttsystem med kamerorna NIRCam och MIRI.

PS. 6 augusti om supernovan i samma galax

Hans Bengtsson rapporterar i kväll 6.8 om supernovan i galaxen, med svensk “vinkel” på facebook

https://www.facebook.com/hans.bengtsson.963

Fullmånen stör årets meteorshow

Ingen rast ingen vila, bara ila, bara ila… Våra fantastiska ASTB-aktivister har precis avslutat sin medverkan på Limhamnsfestivalen. I slutet av nästa vecka, runt 11-12-13 augusti, infaller Perseidernas årliga topp: Alltså den stora meteor/stjärnfalls-showen, som brukar locka mängder av besökare till oss på Tycho Brahe-observatoriet. Vi kommer säkert att hålla öppet som vanligt men fullmånen 12.8 kommer att störa. Ju senare på kvällen, desto längre upp på himlavalvet kryper fullmånen.

God information finns lite överallt på nätet, här är en sajt (In-The-Sky.org) med Köpenhamn som lämplig utgångspunkt. Bara klicka in Copenhagen.

Det blåser på Mars

En ögonblicksbild från Nasa:s Perseverance-rover:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.