Hoppa till innehåll

Nr 65 2022

  • av

Françoise Combes får fint Jansky-pris

Professor Françoise Combes, Paris, har tilldelats något så fint inom radioastronomin som årets upplaga av Karl G. Jansky Lectureship, som utdelas av National Radio Astronomy Observatory (NRAO) och Associated Universities, Inc. (AUI) – bägge tunga institutioner inom den amerikanska radioastronomiska sfären.

Combes har bakom sig 1200 vetenskapliga artiklar och ett 20-tal böcker.

Till hennes tidigare priser hör, notera särskilt ASTB-vänner, The Tycho Brahe Prize, som utdelas av de europeiska proffsastronomernas sällskap, European Astronomical Society, och den inte mindre prestigefyllda utmärkelsen The Lise Meitner Award, som utdelas av Chalmers i Göteborg. Därifrån lånar vi Youtubefilmen från 2017:

Den som surfar in om NRAO:s sajt kan sedan surfa vidare och se vilka storheter som tidigare fått ta emot utmärkelsen. Få missar noteras.

Olle dokumenterade våldsamt solutbrott med sin -nallekamera!

Vilket fint solteleskop vi kunnat köpa in tack vare en donation till Tycho Brahe-observatoriet; donatorn önskar vara anonym och det måste vi respektera. “Lunten” användes flitigt under ASTB-aktivisternas närvaro på Limhamnsfestivalen, och vilka möjligheter teleskopet ger oss visas av Olle Frykstam när han härom dan dokumenterade en kraftig solprotuberans med hjälp av teleskopets Halpha-filter. Han tog bilderna via sin nallekamera genom teleskopet:

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 297291401_5564553630275351_4589817621068592607_n.jpg

Att med en vanlig nallekamera kunna dokumentera dessa enorma utbrott på solytan är helt enkelt otroligt. Här ser vi i verkligheten hur solenergin produceras, den är inte särskilt “vänlig” och absolut inte kärnkraftsfri. Men solen ligger fortfarande på ett behagfullt avstånd från oss.

Vill man se hur andra amatörastronomer dokumenterat protuberansen rekommenderas spaceweather.com-sajten. Men Olle har kört med en nallekamera! Det är unikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.