Hoppa till innehåll

Nr 66 2022

  • av

Dundersuccé på Tycho Brahe-observatoriet

Under två kvällar gissar ju jag på att TBO besöktes av 450-500 personer. Igår kväll var det nästan slagsmål om utrymmet på gården, vi skulle ju spana in Perseiderna men också via våra teleskop se dubbelstjärnor, stjärnhopar, Jupiter, fullmånen med Tycho-kratern. Folk var med på noterna, bevisat av att hela vägen från vattentornet (släckt dessa kvällar) ner till Galgbackevägen var fullt av parkerade bilar.

Roligast av allt: Alla unga kids på TBO, som togs om hand av Anna Jonasson inne i lilla salen.

I stora salen fick Peter Linde berätta om oss vuxna och om Perseiderna inte mindre än tre gånger under kvällen. Påpassligt hade Peter även på en amerikansk radarstation som brukar bevaka meteorsvärmar och då och då pingade det till när en perseid trängde in i atmosfären.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_3903-1024x768.jpg

Fullt hus – tre ggr om! Foto: W-bloggens utsände

Lite draghjälp, det ska erkännas, hade vi denna gång av Sydsvenskan, Skånskan och etermedierna.

Inom ASTB/TBO-communityn kan vi detta med outreach, bevisat av vår närvaro på Limhamns-festivalen nyligen och senaste dagar på Malmöfestivalen. Plus då TBO-kvällarna i stjärnfallens tecken.

All heder åt alla fantastiska ASTB-aktivister som ställer upp och sliter helt ideellt. Belöningen är att vi ständigt får nya vänner och förhoppningsvis även en och annan ny medlem.

Gott bevis på att vi lyckats – några rader i vår gästbok från 12.8. Foto: W-bloggens utsände

Kul också att Perseiderna ställde upp. När jag kom hem runt midnatt kunde jag själv från min innegård vid näckrosdammen se ett par praktfulla stjärnfall. Karpen i dammen, kallad “The Shark”, imponerades även den och slog lite extra med ryggfenan..

Det kommer säkert en myckenhet bildbevis på våra hemsidor (ASTB, TBO), men kolla också på spaceweather.com-sajten för meteorfoton från i natt. Även svenska bidrag kan ses där. Bildsekvensen nedan från en tysk amatörastronom vid namn Sylvio Müller, Dresden. Bildsviter som dessa är resultat av lika delar skicklighet och tur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.