Hoppa till innehåll

Nr 75 2022

  • av

Hej Neptunus från James Webb ST…

I dag släpptes denna spektakulära bild från JWST på Neptunus med de största månarna och gasplanetens ringar:

.. och hej själv där ute James Webb – från Malmö!

Kan man fånga JWST på astrofoto från Malmö? Svar: jovisst !

Ordet till Hans Hilderfors:

– Jag försökte ikväll (20.9) ta en bild på JWST som är stationerad i Lagrangepunkten 2 (L2). Aktuella data för så kallade banelement laddade jag ner från JPL Horizons (on-line ephemeris system) till ett styrprogram som heter SkyTrack. På så vis kunde min montering med stor noggrannhet följa JWST på sin bana.

– Det blev 22 exponeringar om vardera 1 minut. Dessa summerades till en bild och fram trädde JWST som en svag ljus prick. Stjärnorna blev som streck eftersom teleskopet följde JWST.

Hans berättar att det finns lite olika uppgifter om vilken magnitud JWST har sett från jorden. Tycks enligt uppgift variera mellan cirka mag 16 – 19 beroende på hur det reflekterande solskyddet är vinklat.

Bildfältet är cirka 17′ x 13′.  RA: 22h 25m  Dec: +02° 31′.

Bilden tagen med min 5-tums refraktor och monokrom CMOS kamera med L-filter.

JWST = James Web Space Telescope

JPL = Jet Propulsion Lab

Fler unika astrobilder från Malmö (Bunkeflostrand)

Ordf Peter Linde undrade härom dan om inte våra duktiga ASTB-astrofotografer borde få en egen ASTB-sajt för sina unika bilder. Vi har många astrofotografer i vår krets och fler är på gång.

Från MARS/ASTB-nestorn Bengt Rönde kommer två goda dagsaktuella exempel:

M33 (Triangelgalaxen) och Helix-nebulosan.

– Som vanligt plåtade med min Fågelkamera, Canon R5 med 500 mm objektiv, från min trädgård.

Det intressanta för mig som W-bloggare är att dessa suveräna bilder får mig att rota efter “senaste nytt” om objekten. Senaste nytt om det binära svartahåls-objektet X-7 i M33 kan t ex lusläsas här, och om Helix-nebulosans globulastronomi finns denna relativt nya rapport.

Nytt besökscentrum öppnar på Onsala

Våra radioastronomer gläds över att 27 september inviger Chalmers ett besökscentrum på Onsala rymdobservatorium i norra Halland. På få andra platser i världen kan besökare komma i så nära kontakt med stora teleskop. Tätt intill teleskopen ska skolungdomar och allmänhet ges nya möjligheter att utforska både universum och vår egen planet. Det nya besökscentrumet har också fokus på klimatet och det nya huset är till stora delar byggt av återbrukat material.

Bildkälla: Chalmers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.