Hoppa till innehåll

Nr 3 2023

  • av

Arne Sikö ur tiden

Vår halländske vän Arne Sikö har gått ur tiden, meddelar hans hustru Charlotte Sikö Helin.

Arne var tidigare fysiklärare och aktiv amatörastronom inom vår systerförening HAS, han var alltid med oss på våra skånsk-halländska reseäventyr och vi hade alltid roligt i hans sällskap! Det var alltid nära till skrattet, som ju är ett livselixir.

Vila i frid Arne och all sympati till Charlotte. Det tyngsta arbetet av allt är sorgearbetet.

På Fonus sida står följande, som vi gärna saxar in exstenso:

“Älskvärde, gediget ärlige, godhjärtade, djupsinnige, vänfaste, lojale, hjälpsamme, rolige, mångsidige, begåvade, bildade underbare Arne. Du lämnar ett enormt tomrum efter dig och stor saknad – nej, förresten! Du finns ju faktiskt kvar i allt du åstadkommit, ställt till med, genomfört, lyckats med, påbörjat, lämnat efter dig, i alla dina avtryck. Du har betytt så mycket för så många , en sådan som du kan helt enkelt inte bara försvinna. Civilingenjör i teknisk fysik, lärare i främst astronomi, elämnena, matte och fysik. Läroboksförfattare, expertguide på Grimeton, antennkonstruktör, outtröttlig experimentator, raketexpert, stor humanist med ett närmast encyklopediskt vetande. Läste, löste problem, lyssnade på tidig musik eller vemodiga visor. Gränslöst rolig och ständigt beredd på ofog. Älskade sjön, cykla, hugga ved, vandra i fjällen och att vistas i sitt härliga hem som han byggt tillsammans med sin hustru. Otålig, inte så noga med att torka upp, satte aldrig plåster på skrap/skärsår, inte överdrivet välorganiserad, kunde få idéer mitt i natten eller grubbla vid de mest olägliga tillfällen. Men vad gjorde det – även Solen har sina fläckar! Han älskade sin familj, sina vänner och kollegor. Vem kunde låta bli att älska Arne?”

Arne med ung astronomiadept. Bildkälla: Facebook

Här hittar du kometen!

Tack till vår ASTB:are Anders Larsson, som just nu är i Brighton/Hove. Han har hittat denna stjärnkarta för den inkommande kometen C/2022 E3 (ZTF) – använd den när du siktar ögonen/fältkikaren/teleskopet mot kometen i norr (just nu i Norra Kronan). Den kommer att ses allra bäst om en fjorton dagar, då den ligger mellan Stora Björnen/Karlavagnen och Polstjärnan – perfekt för oss nordbor. Nu är det upp till SMHI att fixa bra kometväder.

Kometen har redan observerats och fotograferats av svenska amatörastronomer (kolla Nattmolnet) men också – självklart Spaceweather.com har goda bildbevis på himlakroppen (se nedan), kometen som förra gången passerade förbi oss när neanderthalarna regerade jorden för en 50 000 år sen. Tala om att ge perspektiv på tillvaron.

Bilderna nedan kommer från Michael Jäger i Weißenkirchen Wachau. Lysande kompositioner!

Webb-teleskopets första exoplanet

JWST har hittat sin första exoplanet LHS 475 b, som intressant nog är den jordlikaste hittills (99 proc av jordens diameter). Storyn här.

Coming up:

Kampen om Vintergatans mörka moln

Nästa gång ska vi granska en utomordentligt välformulerad artikel i tyska Sterne under Weltraum, författad av Kalevi Mattila och Dietrich Lemke. Sverige är med på ett hörn.

I USA var E E Barnard (Yerkes) och i Tyskland Max Wolf (Heidelberg) för drygt hundra år sedan på jakt efter att lösa gåtan med de mörka Vintergatsmolnen, som “släckte” stjärnljuset bortom molnen. Eller var de rentav hål rakt igenom Vintergatan?

Det finaste i denna skildring är faktiskt vänskapen mellan Barnard och Wolf. Konkurrenter, ja, men vänner – ja!?!

Återkommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.