Hoppa till innehåll

Nr 6 2023

  • av

Reserep från Guatemala

Tack till vår ordförande Peter Linde inom ASTB /SAS, som för tillfället är i Guatemala för att besöka dottern Amanda. Det är klart att det blivit en hel del mayakultur med dithörande astronomi/astrologi – hoppas på ASTB-föredrag så småningom, kanske exklusivt ordförandebesök på Historiska klubben – vilket bildbevisen ovan och nedan får vittna om.

Ovan ser vi Uaxatún, som är mest känt som det mest exakta observatoriet i Maya-världen, enligt Wikipedia. Staden grundades århundraden före Tikal och kan mycket väl vara födelseplatsen för Mayakalendern och skrivsystemet. den äldsta kända bågen i Maya-världen finns också här. Det erövrades av Tikal 378AD men blev förmodligen ett lärandecentrum för eliter från huvudstaden, snarare än en vasallstat.

MEN: Peter har också med sin vanliga systemkamera och sin mobilkamera dokumenterat stjärnhimlen, den totalt nermörkade stjärnhimlen över den parkering i Tikal han stod vid

Njut av skådespelet!

Orion och Sirius…

.. och Mars passerande under Plejaderna med Hyaderna som åsyna vittne. Mobilkamera!!!

I Copan, trappan där Mayahistoria är berättad i glyfer (unik):

Femstjärnigt hotellboende i djungelmiljö ser ut så här (minibar på rummet????):

Ett gigantiskt tempel i Tikal:

Peter höll också ett föredrag härom kvällen för nyfunna astromivänner på Universidad Galileo. När Telia tillåter ska vi försöka hitta Youtubefilmen från begivenheten.

Kalla molekyler = allas vår början

James Webb-teleskopet har synat isiga molekyler i Vintergatsmoln, som ingår i förspelet i skapandet av exopolaneter.

Vintergatsnytt

Hoppsan! Plötsligt rapporterar Sydsvenskan i dag 24.1 om Lunds vintergatsforskare som är med på ett hörn och utröner Vintergatans ursprung med den nya Weave-instrumenteringen (sofistikerad vidvinklig spektroskopi), knutet till William Herschel-teleskopet.

Hela projektet presenteras i detalj här. I mängden av alla forskare som är med ser vi också några välkända lundanamn.

På gång?

Svar: Förhoppningsvis fler kometbilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.