Hoppa till innehåll

Nr 7 2023

  • av

Kometen från sydligaste Sverige (= Beddingestrand)

Ovan är en av de senaste bilderna av “ZTF-kometen”, som den kallas ibland: Håkan Barregårds studier från hans privatobsis i Beddingestrand. Alla fakta om bilden och andra av Håkans bilder på SAAF-sajten Nattmolnet.

Håkan påpekar i ett mail:

– Som du vet så är det nu beställt ny kamera + en liten refraktor + en Mead 16″/f8 till TBO. Mina bilder är tagna med samma kamera och ungefär samma brännvidd så bildskalan stämmer med vad ni kommer att få med de bägge nya teleskopen/kameran i Oxie.

– På refraktorbilden så ser man även jonsvansens frånkoppling pga den starka solvinden.

Notera följande: När, inte om, ni dyker upp på kommande ASTB-stormöte i Lundmarksalen, Lunds obsis 2.2, nästa vecka, så lovar Mirja Markkula berätta om kometen och visa några av de bästa bilderna. Det är ju tänkbart att några av hennes kompisar i Finland också har spanat in “ZTF”.

sin faceboojk-sida erinrar Håkan även om att kometen nu kan ses rakt i öster kl 4 på morgonen (60 graders höjd). Har man bra syn så kan man se en liten grå fläck. Lättare med en fältkikare men den kan var svår att hitta. Den rör sig över himmelen och 10-11/2 så kommer den att befinna sig nära Mars (som står rakt i söder kl 20). Då passerar den ca 10 grader öster om Mars.

För begrundan eller enskilt studium:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.