Hoppa till innehåll

Nr 22 2023

  • av

Evelina framme i Unga forskare-finalen

Evelina Andersson från Smögen, som så fint presenterade sitt gymnasiearbete om en öppen stjärnhops ålder på vårt senaste ASTB-möte (2.3), har gått vidare från semifinalen i Unga forskare till – finalen! Finalen hålls 27-30 mars i Södertäjle i samarbete med Södertälje Science Park, ett nav för svensk forskning och hållbar produktion. 55 finalprojekt fightas i detta forsknings-SM för ungdomar.

I sitt gymnasiearbete använde 18-åriga Evelina Tycho Brahe-observatoriets fjärrstyrningsteleskop, diamanten i vår teleskoparsenal, och det är klart att vi är jättestolta över att Evelina lyckades så bra. Hon fortsätter i själva verket en tradition uppe på TBO att göra bra ifrån sig som, ja just det, en ung forskare. Efter gymnasiet siktar hon på studier i Luleå.

Bildkälla: ASTB:s Youtubesändning

Den som vill följa Evelinas avancerade gymnasieforskning, rekommenderas Youtubesajten här. Gå in drygt 35 minuter i sändningen och hon dyker upp.

Rapport från Copernicus i Krakow

Tack till kompisarna Ancki Hansson och Klaus Dietrich som precis varit i Krakow och passade på att gå in om Copernicus-museet. Jag var där 1972, blev insläppt och fick gå omkring obevakad bland alla Copernicus-prylar helt ensam. En del nyheter har bevisligen tillkommit – t ex Neil Armstrongs månbrev till museet:

Vi pratar ibland inom ASTB om lite exklusivare resmål, t ex Einsteins Berlin. Varför inte fundera på en resa till grannlandet Polen, till Krakow och Copernicus födelsestad Torun? I Torun görs fantastiskt smakliga pepparkakor.

Senaste Tycho-nytt

Bengt Rosengren tipsar om en sprillans ny rapport om Tycho Brahes supernova, i vilken berättas om nya spännande mätningar av röntgenstrålning från supernovaresten. Jag gillar rapportens rubrik: “X-rays reveal how 450-year-old Tycho supernova became a giant cosmic particle accelerator”.

Samtidigt tipsar Magnus Kvant via Anders Nilsson om att gamle mediastjärnan Melvyn Bragg nyligen gjort ett radioprogram (BBC Radio 4) med gäster om Tycho Brahe och hans vetenskapliga insatser.

Det är så härligt att lyssna på ett klokt och stillsamt samtal om vår egen Tycho. Lite av Filosofiska rummet i P1.

Med i diskussionen är kännarna Ole Grell (Emeritus Professor, Early Modern History at the Open University), Adam Mosley (Associate Professor, History at Swansea University) och Emma Perkins (Affiliate Scholar, Department of History and Philosophy of Science, University of Cambridge.

Bl a framförs teorin att Tycho lämnade Danmark för att underlätta för sina barn att ärva honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.