Hoppa till innehåll

Nr 27 2023

  • av

Tidig galaxhop synad av ALMA

Med hjälp av Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), där ESO är en partner, har astronomer upptäckt en stor reservoar av het gas i galaxhopen kring Spindelvävsgalaxen – den mest avlägsna upptäckten hittills av het gas av detta slag. Galaxhopar tillhör de största kända objekten i universum och detta resultat, som publiceras i dag i Nature, avslöjar hur tidigt dessa strukturer började bildas.

ESO-relisen här.

Webb-teleskopets senaste bedrift

James Webb Space Telescope, JWST, fortsätter leverera. Nu har ett forskargäng med teleskopet mätt tempen på den jordlika exoplaneten TRAPPIST-1 b. Ca 230°C på dagsidan, vilket indikerar frånvaro av atmosfär. Alltid något!

Unikt samarbete berättas i Telescopium

I årets första nummer av Telescopium diskuteras det verkligen spännande samarbetet mellan ett antal svenska astrofotografer, från Åhus i syd uppåt landet, astrofotografer som alla från sina respektive horisonter i vårt avlånga land i vinter plåtat den svårfångade nebulosan kallad Medulla aka Abell 85. Bilden har sen satts samman till en med sammanlagd exponeringstid på flera dygn.

Resultatet ser verkligen imponerande ut och vi lär få uppleva flera liknande samarbetsobjekt.

Historiska hörnan…

… kan i dag berätta att vi på W-bloggen grävt vidare i Hjalmar Brantings förhållande till astronomer. I diverse sammanhang (boken Universum på glänt, t ex) har vi berättat om Brantings insatser för att garantera svensk pension för svenska astronomer på ryska Pulkovo-observatoriet. Sedan kommunister tagit makten i Ryssland förlorade t ex Magnus Nyrén sin ryska pension. I Sverige såg Branting till att Nyrén fick pension av riksdagen.

Nu har vi tack vare Riksdagens eget bibliotek även kunnat luska ut att Nyréns änka (maken gick ur tiden 1921) tack vare Branting fick en svensk pension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.