Hoppa till innehåll

Nr 38 2023

  • av

Unikt gästspel i Lunds domkyrka

För 900 år sedan, den 30 juni 1123, invigdes altaret i Lunds domkyrkas krypta. Den som varit i kryptan när solen går upp kan ana att den inte bara är byggd av sten – utan också av ljus. Den 16 maj berättar Maria Küchen och Bengt Gustafsson om ljuset, rymden och den mörka materien.

Detta berättar ett pressmess från Svenska kyrkan, som även förtäljer följande:

Stiftelsen Baculus Deperditus bjuder in till en högtidssammankomst i Lunds domkyrka tisdagen den 16 maj klockan 18.30. Författaren Maria Küchen och astronomen Bengt Gustafsson talar om ljuset och människans förundran inför rymden – både den existensiella och på ett naturvetenskapligt plan. 

Bengt Gustafsson (bild nedan) är professor emeritus i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet och forskar om stjärnor och grundämnenas uppkomst. Han har skrivit böcker, artiklar och föreläst om astronomi, världsbildsfrågor och utvecklingsfrågor. Bengt Gustafsson är även teologie hedersdoktor.

Maria Küchen (bild nedan) är författare och kulturskribent i bland annat Sydsvenska Dagbladet. Sedan poesidebuten 1989 har hon gett ut ett 30-tal böcker inom områdena dikt, skönlitterär prosa, essäistik och reflektioner om kristen tro. 2019 kom Rymdens alfabet (Natur&Kultur) – litterär sakprosa om den bemannade rymdfartens historia.

Orgel och sång
Under sammankomsten framförs följande musikstycken av domkyrkoorganist Robert Bennesh och biträdande domkyrkoorganist Susannah Carlsson:

  • Ur svit av teman från Interstellar, arrangerat för två orglar, Hans Zimmer (f. 1957)
    – First step, Day one, Docking scene
  • Ave Maris Stella, medeltida Mariahymn
  • Lux Aeterna, Nadia Boulanger (1887-1979)
  • Ur svit av teman från Interstellar, arrangerat för två orglar, Hans Zimmer
    – Message from home, Mountains, Dreaming of the earth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.