Hoppa till innehåll

Nr 43 2023

  • av

Unik 90-årshyllning:

BERTIL FALKS SPACE OPERA-PRIS!

Ordet till Ahrvid Engholm:

Bertil Falk har varit på rymdodyssé i 78 år, sedan han vid brådmogna tolv års ålder fick sinförsta novell publicerad i Stockholms-Tidningen: “Tripp i rymden” (2 apr, 1946). Då hade han redan följt rymdäventyren i flera år i dåtidens Jules Verne Magasinet, rymdhjälten Kapten Franks husorgan som Bertil f ö återuppväckte 1969.
För att hylla Bertil som fyllde 90 år 21 maj instiftas nu BERTIL FALKS SPACE OPERA-PRIS, för Sveriges störste, långtidigaste stöttepelare för “rymdstrunt” – det science fiction ibland kallades på 1940-talet.
Priset går till 2022 års främsta svenska sf-berättelse som utspelas i rymden, och åsamkar pristagaren ett diplom och en summa prispengar (storlek ännu okänd då den crowdsourcas).

Redaktör Falks första novell skildrade en Marsresa, något SpaceX nu säger sig sträva mot på riktigt, med historiens största raket som även kan återanvändas! Nyligen skickade Europa en sond till Jupiter, himlakroppen för dramat i Kapten Frank och Rymdkejsaren som Bertil utgav 1980. Innan dess hade han återupplivat kaptenen och hans frankmän i sitt nyuppstartade JVM.
Rymden är just nu så rykande het att rymd-sf (alias space opera) är relevantare än någonsin. NASA återvänder till månen. Webb-teleskopet hittar exoplanter och letar utomjordiska livstecken. Det spanar snart ESO:s löjligt stora teleskop, med ett spegelöga som en hockeyrink, snart också efter.
Just nu exploderar rymdaktiviteter som en supernova. Vi plåtar svarta hål, har strövare på Mars, krockar med kometer och låter AIs analysera SETI-data – flera tänkbara ET Phone Home-signaler har hittats. Kina bygger rymdstation. Indien, Japan, Sydkorea med flera har ambitiösa rymdprogram.
Kapten Kirk (W Shatner) har gjort ett rymdskutt och Dragon skyttlar till ISS-stationen.
Även lilla Sverige har rymdfnatt. Svenskamerikanska Jessica är kandidat att steppa på månen, regeringen vill beama upp Marcus W i omloppsbana, och snart avfyras satelliter från Esrange.

Den gamle rymdluffaren och murveln Bertil Falk är även förläggare, forskare och sf-expert. Förutom skyldig till otaliga artiklar – i DAST Magazine, som han redigerat, samt i många fler blaskor, och han var även på då nystartade TV3 – en rad böcker (som sf-historiken FAKTASIN i tre tegelstensvolymer) chockade han förra året universum med James Joyces “oöversättliga”, fantastiska Finnegans Wake i svensk språkdräkt. Det jobbade han bara 66 år med.
Han har skrivit och prånglat ut sf med mera (Lönnerstrand, en viss Engholm, egna drapor) och blev världsberömd i hela Indien när han släpade ut den Glömde Ghandi i ljuset i en biografi.Han har mött Titanens från Krypton skapare – dvs Stålmannen i gamla JVM – och valfärdat till Leigh Brackett (skrev manus till tidernas rymdopera, Star Wars!) och Edmond Hamilton, kreatören av Kapten Frank som en gång startade allt.
Dessa stratosfäriska insatser bör till varje pris prisas.

SÅ FUNGERAR BERTIL FALKS SPACE OPERA-PRIS

  1. Förutom diplom och universell ära crowdfundas en dusör som gör pristagaren ekonomiskt oberoende i flera timmar. Gör din insats och insättning på undertecknads Handelsbank-konto nr 330 334
    578 och meddela för säkerhets skull ahrvid@hotmail.com att så skett. Donatorer kommer att offenligt avtackas, men säg till om du vill vara anonym.
  2. Priset tillfaller en science fiction-berättelse publicerad 2022 (fri längd, novell eller roman) på svenska, vilken utspelas i rymden. Det kan också vara något opublicerat, men då måstedet nomineras enligt nedan.
  • Författare bör sända in verk för nominering, till spaceoperaprize@yahoo.com, senast 21
    september.
  • Noveller till tidigare utlysta Fantastiknovelltävlingen kan komma att beaktas, såvida de
    utspelas i världsrymden.
  • Undertecknad och en senare jury kan också på eget bevåg rota fram priskandidater. Då det
    inte kan garanteras att allt gångbart hittas, bör du för säkerhets skull nominera egna eventuella
    rymdutflykter.
  • Initialt håller initiativtagaren undertecknad i trådarna, men kandidater till en jury eftersöks.
    Hör av dig och rabbla meriter (har du skrivit rymd-sf, och vad har du för kunskap om och koppling
    till “rymdstrunt”?) så kanske du får bidra till att bestämma.

Ahrvid Engholm
ahrvid@hotmail.com

PS. Jag är rädd att det är jag som hittat på detta. Bertil är tillfrågad. Om någon undrar har jag känt honom i 40 år, då vi bägge stretade med Teknikmagasinet, senare skrev jag i hans DAST Magazine, han har varit min förläggare, vi är bägge med i den stolta föreningen Novellmästarna, osv. Så, är jag partisk? Svar: Det kan tänkas.

.

Bertil är gammal vän till oss inom den sydsvenska astronomicommunityn. Bild från 90-årsdagen på rymdbasen i Västra Alstad. Foto: Max Emland

Då och nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.