Hoppa till innehåll

Nr 45 2023

  • av

Skolverket svarar!

W-bloggen skickade Julius Peterssons inlägg (infört i W-bloggen nr 42) till Skolverket för reaktion och replik. Svaret kom prompt – tack för det!

Som du skriver finns det en innehållspunkt för årskurs 7–9 som handlar om astronomi i kursplanen i fysik för grundskolan. Det finns även innehåll om astronomi för årskurserna 1–3 och 4–6 i kursplanen. När innehållet i en kursplan bestäms görs det tillsammans med forskare och lärare som undervisar i ämnet. Tillsammans gör man en avvägning av vilket innehåll som ska finnas med. Det handlar både om att täcka de områden inom ämnet som det är viktigt att eleverna får kunskaper om, och att innehållet i kursplanen är rimligt för lärare att hinna med i förhållande till den undervisningstid som ämnet har.

Som det ser ut nu finns inte utrymme att lägga till mer obligatoriskt innehåll i kursplanen i fysik, utan att ta bort annat innehåll från kursplanen. Samtidigt är kursplanen skriven så att det finns ett friutrymme för lärare att utifrån elevers nyfikenhet och intresse samt aktuella händelser behandla ytterligare innehåll med anknytning till ämnet. Det kan till exempel vara innehåll med koppling till astronomi.

Med vänlig hälsning

Malin på Skolverkets för- och grundskoleenhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.