Hoppa till innehåll

Nr 65 2023

  • av

Tycho Brahe-observatoriet firar 50 år

Från och med idag (15 september) inleds Tycho Brahe-observatoriets 50-årsjubileum i höst. Starten – tändningen av första raketsteget – sker med officiell invigning av vårt nya Mead-teleskop i närvaro av donatorer, representanter från Malmö stad, universiteten, den amatörastronomiska communityn m fl.

På mynewsdesk finns denna pressrelis.

Festföremålet! Bildkälla: TBO/ASTB

Rapport följer, men här är ett bildvis i eftermiddags från själva klippningen: t v ASTB ordf Peter Linde, Sparbanken Skånes Bo Lundgren med sax och lilla Florens med sax – beredda att klippa bandet till observationshuset det nya teleskopet döpt till Finn.

Bildkälla: W-bloggen

Tychonium-författaren porträtteras

Vem är författaren Jan Johannesson? Det vet gamle ASTB-vännen Kjell Werner, som tipsar om en intervju i tidskriften Ingenjören. Jan Johannesson är nämligen civilingenjör i botten.

I den andra boken i Tychonium-duon spelar det rysk-japanska kriget en viktig roll och Jan Johannesson ser paralleller till den utveckling i Ryssland som vi ser nu.

– De första åren efter det förra sekelskiftet var också en tid när samhället förändrats snabbt, både genom teknisk utveckling och på grund av politiska förändringar. Då kom elektriciteten och telefonen. Nu står vi inför en AI-revolution.

I dag delar Jan Johannesson sin tid mellan författandet, styrelsearbete och konsultuppdrag. Han har bland annat styrelseuppdrag i fyra techbolag.

– Arbetet med böckerna, från att skapa berättelsen till bearbetningen tillsammans med förlaget, har varit svårare än något jag har gjort som civilingenjör. Men också bland det roligaste.

Bildkälla: Ingenjören

Romanerna, som tar avstamp i en explosiv “arbetsplatsolycka” hos Tycho Brahe på Ven, ges ut av välrenommerade, produktiva lundaförlaget Ekström & Garay. Förlaget har en bra sajt med lästips om författren och hans Tychonium-romaner.

Svarta hål i Hyaderna

Vinterstjärnhimlen närmar sig och klassiska asterismer som Hyaderna – med sitt liggande V – dyker snart upp över horisonten.

Just Hyaderna i Oxen fuktar W-bloggredaktörens aptit: Nyligen har här tack vare Gaia-sonden upptäckts några små svarta hål, som ställer till det när astronomerna simulerar rörelser i den öppna stjärnhopen som bara ligger 150 ljus år från. Ekvationerna går bara ihop om vi tar hänsyn till störningar från svarta hål, som kanske dykt in i hopen eller i dess närhet utifrån.

Dessa 2-3 svarta hål klassas från och med nu som de till oss (= solen) allra närmaste.

Klassiska Hyaderna, en av vinterhalvårets finaste objekt för blotta ögat. Bildkälla: NASA, ESA, STScI.

Hela den vetenskapliga rapporten återfinns här.

Gammalt magnetfält…

Med hjälp av Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har astronomer detekterat magnetfältet kring en galax som ligger så långt bort att ljuset tagit 11 miljarder år att nå oss, vilket innebär att vi ser galaxen som den såg ut när universum var endast 2,5 miljarder år gammalt. Resultatet ger astronomerna viktiga ledtrådar till hur magnetfält kring galaxer som vår egen Vintergata bildades.

Pressmeddelandet med bilder och filmer finns på:
https://www.eso.org/public/sweden/news/eso23

Nasas nya logga?

På Euronews sajt såg vi detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.