Hoppa till innehåll

Nr 67 2023

  • av

Öppet för alla på TBO på lördagkväll – gratis!

Kommande lördag den 23 september är det åter dags för “Astronomins dag och natt” i hela Sverige. Det är Svenska Astronomiska Sällskapet som tagit initiativet och vill ta universum till folket.

Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, det sydligast belägna observatoriet i vårt avlånga land, medverkar naturligtvis och håller öppet kl 17-23.

Årets tema är ”Rymdresa i tid rum”. I ett antal spännande kortföredrag berättas om det senaste inom astronomin och rymdfarten. Dessutom firas att observatoriet i Oxie fyller 50 år i år och att det nu finns ett nytt imponerande teleskop, avsett för visningar för skolungdom och allmänheten.

Vid klart väder riktas teleskopen mot universum med laserguidning på stjärnhimlen, stjärnhopar, nebulosor och galaxer i instrumenten. Även planeten Saturnus kan visas.

I alla väder: De allra yngsta generationerna reser till planeterna tillsammans, medan de vuxna sitter i stora salen och lyssnar på föredragen.

– Bland föredragshållarna märks professor Lennart Lindegren, världsledande forskare i att mäta stjärnpositioner med satelliten Gaia, tipsar Peter Linde.

Läs mer här, på observatoriets hemsida.

För de nationella aktiviteterna under “Astronomins dag och natt”, se här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.