Hoppa till innehåll

Nr 66 2023

  • av

Piraten och stjärnorna 2.0

Fritiof Nilsson Piraten, W-bloggens favoritförfattare, hade ett par oväntade ingångar till astronomin och astronomer. Vår egen ASTB-grundare Knut Kundmark var han god vän med, i ett berömt brev beskrev han Lundmark som en “forskare bland stjärnor, en stjärna bland forskare”. Även USA-svensken Mt Wilson-astronomen Gustaf Strömberg figurerar i Piratens tidiga liv som jur stud i Lund liksom Karin Jerlovs bror Emil Jerlov, läkaren som blev en framgångsrik amatörastronom i vårt led. Karin (från Eslöv) var gift med Piraten i första äktenskapet.

För att göra en lång historia så kort den går, återger jag här sidornar Piraten Posten nr 3 2023 i sin helhet. Nöjsam läsning! Kopplingen till Albert Einstein borde få ett och annat ögonbryn att lyftas… Kedjans länkar väcker oneklig en och annan vågad fundering till livs. Tänk bara: Karin Jerlov-Emil Jerlov-Knut
Lundmark-Gustaf Strömberg-Albert Einstein-Piraten
.

Ill ur senaste Piraten Posten (nr 3 2023)

Den fantastiska bilden där Gustaf Strömberg hälsar solen från sitt hem i Los Angeles:

Foto: Privat

Strömer-Ferrnerska belöningen 2023

Karin Lind, Stockholms universitet, tilldelas Strömer-Ferrnerska belöningen 2023 på 15 000 kronor ”för världsledande forskning inom stjärnspektroskopi för att undersöka Vintergatans historia”.

Grattis till Karin!

Årets nobelpris

Fysikpriset 2023 bekantgörs av KVA tisdag 3 oktober.

En trio solbilder

Även med våra små solteleskop ute på TBO kan vi med vanliga nallekameror fånga den dramatiska utvecklingen just nu på solen.

Olle Frykstam stod parat när vi hade bjudning på TBO i förra veckan i samband med vårt 50-årsjubileum. Alla fick se solens protuberanser och alla blev lite konfunderade när vi påpekade att protuberanserna var flera gånger större än jorden. De riktigt stora har dimensioner som lätt täcker avståndet jorden-månen och mer därtill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.