Hoppa till innehåll

Nr 68 2023

  • av

Dramatik vid solranden

Hans Hilderfors ägnade lördagen 23 ds åt att göra en animation av pågående häftiga protuberanser längs ena solranden:

Blås upp bilden på din skärm och klicka på den så får du igång den fyra timmar snabbspolade filmen.

Alla fakta om hur Hans dokumenterade fenomenet återfinns på Nattmolnets sajt.

Rulltårtor och kanelbullar på TBO

Det blev en annorlunda och trevlig ADON på Tycho Brahe-observatoriet i lördags. Mycket folk på plats, ISS visade upp sig i all sin grannlåt framåt 21-tiden och föreläsarna var på hugget. Massor av barn inne hos Peter Hemborg med rymdbesättning!

Roligast och mest annorlunda var vår lundaprofessor Lennart Lindegren, som sammanfattade de senaste GAIA-resultaten och som tog nytta av en bild på en rulltårta för att visa på galaxkollisioner (en sådan kan tänkas förklara en av del stjärnrörelser som GAIA upptäckt i Vintergatan).

W-bloggen inspirerades och gick och köpte en smaskig rulltårta och skivade upp några “spiralgalaxer” på kollisionskurs:

Ännu värre blir det om en vecka drygt då Kanelbullens dag inträffar (4 okt). Kanelbullarna med sina spiraler och sina sockerkorn (= klotformiga stjärnhopar) gör sig självklart i en astronomisk blogg.

Koldioxid på Jupitermånen Europa

Astronomer har med hjälp av James Webb-teleskopet funnit bevis för koldioxid på en del av Jupitermånen Europa, ett fynd som ännu en gång särställer Europa med dess ocean under isen som en potentiell livsbärare. Allt pekar på att koldioxiden kommer inifrån och inte har förts till månen genom t ex meteoriter.

Kryssning med supernovor ombord…

När Forskning & Framsteg gör sin traditionella kunskapskryssning från Stockholm till Mariehamn 28-29 september, är Jesper Sollerman, vår supernovaprofessor, en av föreläsarna.

Hela programmet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.