Hoppa till innehåll

Nr 69 2023

  • av

Vår vän Per Ragnarson ur tiden

Murvelkompisen Per Ragnarson har gått ur tiden, 92 år gammal. Han var en sann TBO-vän och var så ofta han kunde på “besök” på kullen i Oxie; han inbjöds så sent som i somras till vårt formella 50-årsjubileum med teleskopinvigning.

Per var göing och hade ett långt förflutet som journalist i pappers- och etermedia, informatör inom kärnkraften, museiman (chef på Tekniska museet, Malmö) m m. Det sprutade ut idéer från honom. Tyvärr förverkligades aldrig hans skötebarn med ett Naturum mellan vattentornet och observatoriet, en plats för reflektion och information om allt det spännande, gårdar, kyrkor m m, som omger Oxie från höjden.

Det var Per som berättade om utgrävningarna av galgbacken några hundra meter från TBO. Lokalhistorien kunde han utan och innan. Efter flyttet med hustru Ery till Käglinge blev han snabbt den ledande lokalhistorikern i Oxie med omnejder.

Dessutom och framför allt: Per iklädde sig gärna Tycho Brahe-dress och pratade om supernovaupptäckten i Cassiopeia 1572. Till detta ändamål lät han rentav bygga ett litet mörklagt innerrum med stjärnhimmel på museets ovanvåning dit vi kunde ta oss in och treva i mörkret och känna oss som på Tychos tid. Pers sonora radioröst guidade besökarna.

Murvel Per i skrivartagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.