Hoppa till innehåll

Nr 78 2023

  • av

Historiska klubben ses på obsis 16 december

Vår astronomihistoriska gruppering inom ASTB ses 16 december, en lördag, med start kl 12.30. Vi ses på Tycho Brahe-observatoriet. Fika utlovas med smarriga kakor!

Längd på mötet: 1,5-2 timmar. Max!

Huvudpunkten är kyrkoherden Emil Ahrent (1894-1982), som bl a byggde astronomiska ur och vackra väggpendyler. Mest berömt och känt är det astronomiska uret i Fjelie kyrka (delvis byggt av skrotdelar), men Emil gav även sina barn dessa unika ur.

Vår medlem Pia Sjöholm lovar berätta:

– Emil Ahrent var min äldste mosters svärfar så vi var inte direkt släkt. Hans sonson Sten Ahrent, som var ägare av rumsuret som nyligen gick på auktion för 105 000 kr, var min kusin. Sista gången jag träffade Sten, i maj förra året, så pratade han och jag om att jag skulle få gå igenom all dokumentation som han hade kvar efter Emil med tanke på att kunna prata om det någon gång på Historiska klubben.

Klas Hyltén-Cavallius besökte med sin far Ahrents verkstad, så vi kan räkna med en fyllig rapportering.

På detta sista arrangemang inom ASTB för i år kommer vi även att ägna en stund åt rariteter i vårt astronomiska bibliotek. Plus diskutera kommande utflykt våren 2024.

Alla ASTB-medlemmar är välkomna! Detta är en mycket otvungen gruppering, och vi har sagt att vi ska ses “max” en gång i halvåret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.