Hoppa till innehåll

Nr 83 2023

  • av

NGC-katalogen ny “utmaning” för Bengt Rönde


När Bengt Rönde hade slutfört sin Messier-katalog skojade jag med honom och sa att nu får du banne mig ta itu med NGC-katalogen. Det skulle jag inte ha sagt för un har Bengt tagi det första steget i det nya storprojektet.

– Du föreslog ju NGC-katalogen så det gör jag nu (men ger nog upp om några månader).

Lättaste sättet, påpekar Bengt, att få med många NGC-objekt på en bild är att plåta ett område med en galaxhop. Virgo och Coma får vänta till våren men en galaxhop som är mer okänd är Perseushopen, ligger lite norr om Algol.

Kolla Bengts bägge bilder (dubbelklicka på dem): En med Algol och de omgivande galaxer som Bengt identifierat med Stellariums hjälp. Perseushopen ligger upp till vänster.

– Och en med bara galaxerna i hopen. Perseushopen är en de största hoparna i Universum och den som skickar ut mest röntgenstrålning. NGC1275 (Perseus A) är den centrala galaxen och ligger på ca 230 miljoner ljusårs avstånd. Och innehåller givetvis ett maffigt svart hål.

– Perseus A har en magnitud på 12,5, de 24 övriga som jag identifierat är mellan magn 13 till 16. Dessutom hittar jag minst 30 galaxer till i bilden som inte fanns i Stellarium

– Allt plåtat med min fågelkamera, Canon R5 med 500mm.

Obs. På en punkt är Bengts bilder väldigt pedagogiska. NGC-katalogen löper längs RA-axeln på himlavalvet, vilket kan få en del roliga konsekvenser. Kolla t ex NGC 1250 nere t h. Galaxen har en Dekl på +41 gr, NGC 1249 ligger långt utanför Bengts domäner i sydstjärnbilden Pendeluret, på Dekl -51 gr!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.