Hoppa till innehåll

Nr 85 2023

  • av

Frida ställer ut på Malmö stadsarkiv

2 december, nu på lördag, är det vernissage för konstnären Frida Åstrands nya astronomiska oljor på Malmö stadsarkiv. Hennes inspiration kommer från den bildrikedom som Hubble, James Webb m fl dagligen förser oss med.

Frida har ställt ut hos oss på TBO och synts lite varstans i det malmöitiska konstlivet, ett konstliv där gallerimängden inte direkt har ökat de senaste åren, svarare tvärsom. Därför är det bra att stadsarkivet och andra offentliga institutioner tar sitt ansvar.

Vernissagen äger rum kl 13-15.

Konstverk i akryl av Frida Åstrand föreställande Solen, Merkurius, Venus och Tellus.

Klipplaneter bildas i Vintergatans oroligaste hörn

James Webb-teleskopet har fått syn på ett oroligt hörn av Vintergatan, där faktiskt förutsättningarna för klipplaneter typ jorden inte är helt omöjliga.

Med i forskningsprojektet är bl a Stockholmsastronomen Arjan Bik.

Första stoftskivan upptäckt runt en stjärna i en annan galax

Astronomer har gjort en häpnadsväckande upptäckt i form av en skiva runt en stjärna i det Stora Magellanska molnet, en satellitgalax till Vintergatan. Det är första gången som en sådan skiva, identisk med de planetbildande skivor som vi känner till i vår egen galax, har identifierats i en annan galax.

De nya observationerna avslöjar en massiv ung stjärna som växer genom att ansamla material från sin omgivning, samtidigt som en roterande skiva bildas. Upptäckten gjordes med ALMA-teleskopet (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) i Chile, där Europeiska sydobservatoriet (ESO) är en partner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.