Hoppa till innehåll

Nr 12 2024

  • av

Orion guidar oss

Det finns ingen stjärnbild som är så “pedagogisk” som Orion på våra kvällar. Här finns allt, ljusa blå, ljusa röda jättestjärnor, variabler, gamla stjärnor, nya stjärnor, en enorm mängd stjärnskapande nebulosor i Vintergatsområdet, hela M42 är en enda stjärnkrubba, supernovarester (Barnards båge) m m – det enda vi saknar på grund av Vintergatans skymmande nebulosamörker är egentligen galaxer. Men de finns där, och de går att vaska fram med lite tekniska hjälpmedel.

Bengt Rönde tog härom kvällen denna fantastiska trio, “Orions bälte”. Trion tillhör de ikoniska himlaobjekten sen Faraos tid, och det är mycket intressant att prata om dem för allmänheten. Många tror att de ligger lika långt ifrån oss, men så är det inte alls. De har dessutom helt olika absoluta ljusstyrkor i sig men på grund av avstånden tycks de ändå vara lika ljusa för oss.

Man skulle kunna skriva en hel bok om bara Orion!

Bengt tycker att vi ska hålla ögat på NGC1990, nebulositeten vid mittstjärnan? Är det äkta vara? Uppgifter varierar.

Från Stellarium tar vi dessa grundfakta om trion:

Alnitak, trippelstjärna, 817 ljusår bort, apparent magnitud 1,85, absolut magnitud -5.15

Alnilam, superjätte, 1976 ljusår, 1.65 app magn, -7.20 abs magn.

Mintaka, binär, 916 ljusår, 2.40 app magn, -4.84 abs magn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.