Hoppa till innehåll

Nr 41 2024

  • av

Peter på Tidslinjen Podcast

Vår ASTB/SAS-ordförande Peter Linde har mycket att berätta om sig själv och sin forskning – och sina idéer – på Tidslinjen Podcast. Surfa in om detta fylliga porträtt, lyder W-bloggens tips. Så här presenteras allas vår Peter:

“Peter Linde är en framstående svensk astronom och forskare med en lång karriär. Han är docent vid Lunds universitet med specialisering inom astronomisk bildanalys och studier av stjärnpopulationer. Linde har publicerat ett flertal vetenskapliga artiklar och är en aktiv medlem i det internationella astronomisamfundet. Han har också varit involverad i flera stora forskningsprojekt, inklusive med rymdteleskopet Hubble, där han bidragit med sin expertis inom bildanalys. Han har också medverkat vid avancerad modellering av det kommande Extremely Large Telescope, som nu håller på att byggas i Chile.

Linde har en stark passion för vetenskaplig kommunikation och är en aktiv författare och föreläsare. Han har skrivit den populärvetenskapliga boken “Jakten på liv i universum”, där han utforskar möjligheterna för liv utanför jorden. Han är också engagerad i utbildning och har utvecklat flera kurser inom astronomi för både universitetsstudenter och allmänheten.

Med sin omfattande erfarenhet och djupa kunskap inom astronomi är Peter Linde en engagerande och inspirerande röst som fortsätter att bidra till vår förståelse av universum.”

Det är bara att hålla med!

Ännu mer om discokulan

Det är alltid lika roligt att följa astronomer som tänker och arbetar “utanför boxen”. I förra W-bloggen hade vi anledning uppmärksamma Chalmers/Onsala-astronomen Robert Cumming och hans kolleger, som slår ett slag för “discokulans astronomi”. Anropet att varje observatorium bör skaffa en discokula för pedagogiska ändamål inte minst, det har redan besvarats. Se nedan.

Robert med discokula… Bildkälla: Privat

Robert, som gärna gtar emot alla frågor om discokuleastronomi, tipsar om ytterligare en forskningsrapport (Solar Disco: Using a Disco Ball for Eclipse Projection and Public Outreach), som finns här: https://dx.doi.org/10.3847/25c2cfeb.a4a322f9

Ett tredje paper ligger i den så kallade pipelinen.

– I teamet ingår numera ett helt gäng entusiaster, med Alex Pietrow (tidigare SU och doktorand hos Dan Kiselman, numera Potsdam) och Valerie Rapson (vid SUNY Oneonta i USA, se henne med kulan i högsta hugg här https://youtu.be/BOapAxaPeZI?si=TRUA7b-YQYIRaB80) i spetsen. Filmen följer här:

I Göteborg har de aktiva vid GAK aka Göteborgs Astronomiska Klubb redan haft glädje av discokulans möjligheter. Tack till Christian Vestergard för bildbevisen:

Göran Kajler och Claes-Göran Carlsson demonstrerar och dokumenterar.

Som eldflugor på observatoriekupolen, beskriver Christian Vestergaard.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.