Hoppa till innehåll

Nr 42 2024

  • av

Nytt & krytt om Knut Lundmark

När historiska klubben inom ASTB ses nån gång i höst kommer vår ASTB-grundare Knut Lundmark att avhandlas på diverse vis. Här är något av det som är på gång:

* Från astronomiska institutionen i Lund har vi fått ta över mängder av årsboken Cassiopeia, i vilken Lundmark var särskilt flitigt medverkande. Hur ska vi hantera dessa årsskrifter? Ja, hur ska vi överhuvud taget hantera och få fart på vårt fina bibliotek på Tycho Brahe-observatoriet? Lösa tankar finns på att vi ska ha särskilda bibliotekskvällar och med jämna mellanrum presentera en del av innehållet. Vi får se vad vi gamlingar orkar med.

* Uppsalaprofessorn Johan Svedjedals stora Harry Martinson-bok (Min egen elds kurir: Harry Martinsons författarliv), som utkom härom året, uppmärksammar Lundmark på flera ställen. Bl a diskuteras om Harry Martinson rentav studerade astronomi för Lundmark i Lund, men den idén kan avföras. Det var en gammal god vän till W-bloggens ansvarige, en gammal fin skolfux vid namn Hilding Sallnäs, som först var inne på spåret.

* Nya fynd ur Lundmarks digra samling småtidskrifter och artiklar utanför det direkt astronomiska har kommit i dagen. Vi hoppas på närvaro av Lundmark-vännaren Poul Hansen.

* Knut Lundmarks insatser i diverse föreningar är ett tacksamt område att gräva i. I boken Paltgillet i Malmö – 100 år. En berättelse av Bengt Lindgren och Bo Adamson, utgiven 2013, fyndar vi denna sensationella bild på Knut Lundmark i “paltmundering”. Runorna ska utläsas Palt!:Boken kom W-bloggen över på Traveller´s Clubs sommarauktion härom dagen. Lundmark gästade även denna klubb men var aldrig medlem – eller?

Läs gärna även texten i boken om vår guru:

Senaste nytt om “Krabban”

Från Webb-maskineriet kommer nyheter och en videofilm:

Hela storyn på https://esawebb.org/news/weic2417/?lang

Mer om transienter

I samband med ett stort symposium i Stockholm 13-14 juni diskuterades en rad frågor knutna till bl a supernovor och kartläggning av dessa fenomen i universum. Stora sökprojekt har varit igång i ett antal år. Bland de medverkande bl a nobelpristagarna Adam Reiss (Johns Hopkins University) och Saul Pearlmutter (UC Berkeley).

Illustrationen nedan får bevisa att det hänt en del sedan Fritz Zwicky gjorde sina första SN-upptäckter från Californiens horisont på 1930-talet. Det smäller överallt, alltid. Har alltid gjort.

Vattenhallens planetarium håller sommaröppet

ASTB gästade för en tid sedan planetariet i Lund (se trevlig bildrik rapport här), och det finns anledning påpeka att planetariet håller sommaröppet och har ett väl populärt doserat sommarprogram.

Planetariechefen Anna Arnardottir fick en flaska explosiv Perelada Stars Brut Nature för sitt entusiasmerande föredrag. Bilden från ASTB:s hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.