Hoppa till innehåll

Nr 11 2010

Holsts Planeterna spelas i Dronningens By

Ett musikastronomiskt intermezzo och lyssnartips: 8 april framför Danmarks Radios Symfoniorkester, som enligt min mening är Nordens näst ledande filharmoniska “big band” (norrmännen etta!),  Gustav Holsts maffiga astrologiskt inspirerade planetsvit, vilken – trots den geocentriska utgångspunkten – även vi astronomer/amatörer skarpt gillar.

Info om konserten här!

Gustav Holst (1874-1934)

Musiken skrev ju Holst under de första världskrigsåren, och han var vad jag förstår djupt horoskoptroende, en riktig “addict”. Men uppenbarligen blev han less på sin svit och tyckte att den tog bort intresset från andra saker han skrivit. Idén att han skulle komplettera sviten med en Pluto-sats, när Pluto väl upptäckts, avspisades av tonsättaren.

Det är mycket märkligt att Holst aldrig verkar ha slagit upp en populärvetenskaplig bok och insett vilken chimär astrologin är.

Köpenhamnskonserten inleds med Carl Nielsens Pan og Syrinx samt Fredric Chopins pianokonsert nr 2. Pablo Heras-Casado dirigerar och Hüseyin Sermet är solist i pianokonserten. Som alltid direktsänder DR P2 torsdagskonserterna, och konserten bisseras i sin helhet fredagen 9 april i det nya konserthuset.

(G)astronomisk aberration

Kaeth har smakliga spistips

Är det nått som passar en utsvulten stjärnskådare , är det naturligtvis en nattamacka. En av mina matmödrar, Kaeth Gardestedt (ja, det var Kaeth som uppfann Kanelbullens dag 4 oktober)  tipsar om denna – förslagsvis kallad “Tychos smørrebrød” – med rågbröd, salladsblad och en köttskiva.

– Skär päron, gurka och oliver i mindre bitar och lägg på köttet. Strö ev över lite solrosfröer. Rör ihop 0,5 tsk dijonsenap, 1 tsk pressad citronsaft, 1 tsk olja, 1 tsk vatten, lite salt och peppar. Droppa över pålägget. Toppa med en brödskiva. God dubbelmacka – passar lika bra på natten som lunchen,

En variant enligt Kaeth är att rulla in det hela i tunnbröd.
Som nattasnacks är förresten en lagom uppvärmd kanelbulle a la Kaeth och ett glas KALL mjölk bara sååå gott.

Ännu ett mattips: “Professor Stjärnkvists nattamacka”  kan till det yttre påminna om veterinärens dito, men det är i så fall en klar missuppfattning. På ett par evidenta punkter handlar det rentav om gastronomisk aberration, det skiljer svarta hål mellan anrättningarna. Fråga smaklökarna!

Alltså 1 skiva rågbröd, smör/margarin, dela ovansidan mellan 1 skiva saltkött och leverpastej, sky, ett par ringar gul lök, krasse PLUS lite finklippt citrongräs.

Lättöl till, t ex. Och om  man vill  en liten nubbe typ Köldknäppen eller en okryddad med essensen från Malmöklassikern – Saturnus! Fattas bara.

I  förra bloggen  kom vi in på Edwin Hubble som boxare, och här  är på mångas begäran – i alla fall min egen – grundreceptet på “Boxar´n Hubbles råbiff”:

Populär på Mt Palomar?

En skiva gbröd, på den en dryg centimeter tjock finskrapad biff, ovanpå 1 äggula, matskedar med ge av kapris, finhackad lök och finhackad rödbeta. Pudra med svartpeppar. Till detta en amerikansk superpatriotisk öl, naturligtvis, men en öl som inte får ta över smaken. Grundtipset är därför Budweisser, för den ölen är precis lagom utspädd intill vattnig.

Obs! Obs! Allt detta ska intas EFTER de visuella observationerna. Behöver jag älta hur många magnituders fel det kan bli om man som variabelobservatör  synar SUMa eller TUMa med alkoholderivat i kroppen?

ISS över månen

I förra bloggen  skrev jag ju att ISS, Internationella rymdstationen, numera ses bra även på dagtid, vilket föranlett följande tips:

Att på Youtube finns ett par rutor där flyhänta amatörastronomer livefilmat  ISS som snabbpilar över månytan och solskivan. Kolla t ex här!

Populäraste observatoriet i världen?

Under jakten på  annorlunda rymdprylar var det ofrånkomligt att jag skulle landa i butiken på Griffith Observatory på Mount Hollywood i Los Angeles, vars planetarium jag var inne om en runda i mitten av 70-talet. På platsen utanför spelades ett par dramatiska scener in med James Dean i kultfilmen Rebel without a cause, bl a ett knivslagsmål. Ung rebell, som filmen hette hos oss,  blev en klassiker, och det hedrar observatoriet i LA att platsen  här markeras med en byst av den legendomspunne skådespelaren (som dog i en bilkrasch bara 24 år gammal).

På Griffith Observatory har mängder av andra actionfilmer och tv-serier spelats in, ja, till och med tecknade mästerverket  The Simpsons hade observatoriet som modell för  Springfields eget observatorium. Bart upptäckte ju en komet som närmade sig stan, och invånarna i Springfield blev så uppbragta att de ville bränna ner observatoriet — detta för att slippa vara med om liknande händelser i framtiden.

Se detta som ett tips för hur vi ska agera när dåliga nyheter når oss från rymden nästa gång!

Astronomer utan gränser

Kan läkarna, kan astronomerna. Det finns faktiskt en international i dag med namnet Astronomers without borders, som är värd en applåd. Målet borde inte vara sååå himlastormande: Att vanligt astronominyfiket folk över alla sorters lands-och kulturgränser förenas i det astronomiska intresset, att skapa goodwill och vänskapliga relationer på det handfasta och  jordnära planet. Förhoppningsvis så långt borta från alla hycklande politikerdeklarationer som möjligt. “One people,  one sky.”

En del aktörer saknar jag förstås. Det är bara att titta på länderlistan över “National coordinators”, men startskottet har i alla händelser gått och detta initiativ kan ju blir hur bra och hur angeläget som helst.

ASTB:s egen hr ordförande Peter Linde sitter med som gränslös  svensk.

April 2010 har förresten  utropats av organisationen som GAM, Global Astronomy Month – lagom till 1-årsjubileet av det sällsynt framgångsrika projektet med “100 timmar astronomi” i april 2009.

“Kometen” Ortmark i farten

PS till Springfield ovan: Året var 1986. Halleys komet var på gång. I Aktuellt satt ett av de berömda O:na, Åke Ortmark, som ankare, och Ortmark presenterade nyheten så här:

– Kometen Halley närmar sig Sverige!

Jag vill inte påstå att jag spillde ut min kvällskopp med te, men nog hajade jag till över den nationella “vinkeln”.

Fler exempel på massmediala snedtändningar? Du vet adressen!

1 kommentar till “Nr 11 2010”

  1. Pingback: Populär Astronomi - » Rymdkarnevalen nr 12: återkomsten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.