Hoppa till innehåll

Nr 42 2011

  • av

Senaste nytt från Tempel 1

NASA är framstående på flera saker, inte minst det PR-mässiga. Och deras astronomer får alltid till det! Som nu Stardust-NExT-forskaren Don Brownlee som i ett av NASA:s pressmess i dag jämför sondens närmande till kometen med en  B-17-bombare, en flygande fästning,  som under andra världskriget möttes av intensivt luftvärn. Sonden passerade tydligen en svärm av små och inte så små kometpartiklar, av vilka några trängde igenom sondens ytterhölje.

Det låter allvarligt, men Stardust-NExT har i alla fall sänt över de planerade 72 fotografierna,  av vilka den nedan visar “före” och “efter” Deep Impact-kraschen med kometen 2005. Dessa senaste bilder anses peka på att kometen har en skör och svag kärna.

Den vagt synliga krater på kanske 150 m meter som bildades 2005 har en klassisk upphöjning i mitten, och det tycks som det mesta av materialet som slungades upp i “luften” 2005 föll rakt ner igen. Bilden är inte särskilt tydlig även om man klickar på den; förmodligen kan NASA-teknikerna mixtra och bättra på den.

På den vänstra “före”-bilden kan vi se en mörk upphöjning ungefär 50 meter i diameter inom den gula cirkeln.”Efter”-bilden visar hur denna knalle på kometen jämnades med marken. Den yttre gula cirkeln markerar kraterkanten, den inre kratergolvet.

Något har hänt... Fotocredit: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland/Cornell

Ännu mer om Wilhelm Tempel

Ju mer jag läser på om Wilhelm Tempel, kometupptäckaren, desto mer överraskad blir jag. Nu ser jag att den store modernistiske och surrealistiske konstnären Max Ernst (1891-1976) inspirerades så av Tempel, hans liv och verk under förrförra seklet,  att han på 60-talet ägnade honom en konstfull bok och ett antal konstverk. Temat för boken/bildsviten var ett verk med den märkliga titeln Maximiliana – Det lagstridiga utövandet av astronomi (“Maximiliana, ou l’exercice illégal de l’astronomie”)

Att Max Ernst kände sig hemma i modern astronomi och inspirerades i sitt bildtänk av kosmos, finns det flera bildbevis på.

Under det internationella astronomiåret 2009 ägnades Wilhelm Tempel och Max Ernst en gemensam stor  utställning i Italien, på Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze.

Solsystemskapar-pedagogik på hög nivå

Lars Olefeldt tipsar om en tre minuter lång inzoomande videosnutt som visar oss – mycket pedagogiskt – ett solsystem i vardande, i Orion-nebulosan. Extremt intressant!

Sajten har du här, och videon släpptes igår:

http://www.dump.com/2011/02/15/voyage-to-a-new-solar-system-forming-video/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.