Hoppa till innehåll

Nr 29 2010

Mats maffiga mastadont

Två bloggbidrag en och samma dag stressar både bloggredaktören själv och sannolikt också hans läsare, men som gammal kvällstidningsjournalist har jag lärt mig en sak: Vila inte på hanen! När nyheterna ramlar in, så slå till. Så nedan följer  två trevliga kvällsfärska (för mig) nyheter som  jag inte kan låta bli att berätta om. Riktiga påsksmällar!
Tack till Christian Vestergaard (än en gång!), Christian som här berättar om ett riktigt BAMSE-bygge för kommande observationer i de mörka Värmlandsskogarna:

Skickar till bloggen en bild på amatörastronomen Mats Yderstigs privata teleskopbygge modell större. (Mats syns till vänster på bilden). Om ca ett år så kommer han att kunna fira “first light” från en mörk plats vid hans föräldrars sommarstuga. Detta i trakten av Lysvik någonstans i Värmlandsskogarna.  (En bild på det väl tilltagna observatoriebygget syns i Cassiopeiablogg nr. 20 från 17 mars).

Instrumentet blir av typ Newton med två utbytbara sekundärspeglar.

– Man skall kunna konvertera det till Nasmyth-optik också. säger Mats.
Primärspegeln i materialet Pyrex slipas just nu av spegelsliparen Joel von Knorring i Fagersta.
Primärspegelns apertur blir på hela 76 cm och får då brännvidden 304 cm. (Öppningsförhållandet blir då således f/4). Spegeln kommer i färdigt skick monteras fast i en s.k. “flotationcell” med 27 punkter och 8 punkters kullagrade kantstöd.
Teleskopet som blir av typ fackverkskonstruktion (Serrurier) kommer att bli gaffelmonterat med friktionsdrift kring de vridbara axlarna. Polaxeln blir en lång variant och kommer sitta en halv meter över marknivån.
Mats kommer att installera datorstyrning typ “GoTo” så att de kan programmeras att “arbeta” hela natten och utföra mätningar eller ta bilder med en CCD-kamera.
Mats nämner också att i förlängningen kommer teleskopet kanske styras över internet så att t.ex. något universitet eller högskola kan hyra tid för astronomiska studier.

Framgångsrik supernova-jakt

Är det konstigt att man bli avundsjuk på alla våra fantastiskt duktiga amatörobservatörer och vad de håller på med? Anders Nyholm berättar ju på vår TBO-sajt att han för en tid sen guidade ett par projektarbetande gymnasieungdomar från Polhemsgymnasiet i Lund till en supernova ute på vårt obsis, och så ser jag på nätet att Johan Warell gjorde en oberoende upptäck av just denna supernova SN2010Y i NGC3392 (belägen i Stora Björnen) – två dagar efter den formella upptäckten av Giancarlo Cortini.

Johans nya hemsida kan läsas om bilden men också om att han tidigare varit och nosat på ett par andra supersmällar. Från Johans Fiby Observatory, utanför Uppsala, bedrivs supernovajakten med en 25 cm:s CCD-utrustad Schmidt-Cassegran-reflektor. Förr eller senare kommer han på pallen!

– Hoppas det blir napp nån gång men det är många som söker SN nuförtiden, berättar Johan i ett mail.

För drygt fyra år sedan upptäcktes den första supernovan nånsin från svensk horisont; det var supernovajägaren Gregor Duszanowicz, amatörastronom i Åkersberga, som slog till med upptäckten av SN2006iv, belägen 110 miljoner ljusår bort i galaxen UGC 6774.

Sen har Gregor fortsatt av bara farten och skrivit in sig i ledet som en exklusiv supernovaupptäckare. Fantastiskt!

NASA:s spännande Jupiter-projekt

I augusti nästa år är det meningen att Nasa:s  Junomission ska gå till väders för att nå fram till vår gasgigant fem år senare och då under ett års tid, 32 varv,  specialstudera Jupiters lägre atmosfär, dess kemi, temp, magnetismen vid polerna, norr- och sydskenen m m.

När alla data är ihopsamlade, hoppas planetforskarna att vi fått veta så mycket mer än vad vi  vet i dag om hur planetbildning går till i ett solsystem som vårt eget.

Ännu ett klurigt citat

En dåre?

Vem har sagt detta om Copernicus, tror du? Tre alternativ som vanligt, men bara ett svar är korrekt.

Citatet:

“Dåren önskar vända upp och ned på hela den astronomiska vetenskapen, men den heliga skrift säger oss, att Josua befallde solen att stå stilla, inte jorden.”

Var det 1. Galileo Galilei, x. Erik XIV, 2. Martin Luther?

Rätt svar: Martin Luther, som inte alls hängde med i de astronomiska svängarna.

3 kommentarer till “Nr 29 2010”

  1. Senaste nytt (kvällen den 12 september) är emellertid att det tycks finnas en ytterst liten men ändå upptäckbar positionsskillnad mellan SN2010hr och den tidigare kända stjärnan. Detta skulle tyda på att det verkligen handlar om en supernova. Se diskussion på Astronomiguiden:

    http://www.astronomiguiden.com/topic.asp?TOPIC_ID=4476&FORUM_ID=50&CAT_ID=16&Forum_Title=VARIABLER+och+DUBBELSTJ%C4RNOR&Topic_Title=Gregor+Duszanowicz+uppt%E4cker+ny+supernova&whichpage=1&tmp=1#pid33268

  2. När jag nu tittar på gamla bilder av galaxen, så tycks det dock helt normalt finnas en stjärna på platsen för SN2010hr. Jag undrar därför om det inte var ett förhastat beslut av IAU-folket att ge detta objekt ett supernovanamn …?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.