Hoppa till innehåll

Nr 315 2011

  • av

Voyagers sista bedrift

Ett gäng astronomer med fransyskan Rosine Lallement i spetsen (Observatorie de Paris) har snokat fram Voyager-sondernas kanske sista bedrift:

Att fånga vätets Lyman alfa-utstrålning från Vintergatan, den UV-strålning som solen så effektivt blockerar. Men nu har Voyager-farkosterna kommit så långt ut i solsysmenet att solen inte stör längre, och nu kan spektrometern ombord studera tidigare “förbjudna” områden i stjärnbilderna Scorpius/Skorpionen och Ophiochus/Ormbäraren.

Lyα-emissionen härrör från Vintergatans stjärnfödande trakter, i vilka vätets elektroner skiftar energinivåer. Fenomenet har hittills bara observerats i avlägsna galaxer (= unga galaxer), där rödförskjutningen flyttar in den ursprungliga UV-strålningen till den optiska delen av spektrumet. Tacka Doppler för det!

Det enda tråkiga är väl att de klassiska Voyager-budbärarna, som snart har 35 år på nacken, nu börjat tröttna på allvar och är på väg att lägga av.

Olika uppgifter på nätet ger olika besked.

Om Rosine Lalement kan berättas att hon enligt en NASA:sajt är “Senior Scientist” utsedd av franska regeringen och knuten till landets högsta vetenskapsråd, att till hennes specialiteter hör heliosfären, det interstellära mediet, solvinden, kometer m m och att hon har diverse hedersuppdrag i ett antal akademier.

Saturnus-månar på rad

En av veckans märkligare bilder från planetosfären kommer från NASA/JPL/Caltech/Space Science Institutes Cassini-sond, som fångat Saturnus ring, månen Dione i förgrunden och pyttemånarna Epimetheus och Pandora.

Bilden tog 12 december och Cassini åker nu slalom bland Saturnus månar. Fokus är bl a på Titan.

Tack till Christian Vestergaard för bildtipset.

Vintergatans svarta hål

En snygg och pdagogisk femminuters kortfilm från ESO  om Vintergatans svarta hål, har uppfångats av Lars Olefeldt i cyberrymden. Finns här!

Tjertok ur tiden

Boris Tjertok, en av gamla Sovjets STORA rymdpionjärer, har gått ur tiden, 99 år gammal.

Tjertok var med och designade Sputnik och stod legendaren Sergei Koroljov nära. Teamet såg också till att Jurij Gagarin både kom ut i rymden och hem igen – välbehållen.

Tjertoks ingenjörskunnande spelade också stor roll för Sovjets första obemannade månlandningar.

– Kul att han hann uppleva 50-årsminnet av Gagarins rymdresa,  berättar min tipsare Anders Nyholm.

Den ultimata konspirationsteorin

Jag är helt övertygad om att det är CIA som ligger bakom alla konspirationsteorier.

Slutet är nära

Ryssarnas misslyckades Marsmåne-sond  Phobos-Grunt kommer att styras in i jordatmosfären i januari och tillåtas störta snyggt och prydligt. Beskedet var väntat.

Vi kan sova lugnt

Enligt NASA finns ingen supernovakandidat nära oss, som i en explosion kan förstöra jordklotets ozonlager, och den närmaste farliga gammablixtkällan GRB 031203 ligger 1,3 miljarder ljusår bort.

Oro på Algol

Den klassiska förmörkelsevariabeln Algol har för andra gången på ett år spottat upp sig och producerat röntgenutstrålning.

Den senaste observationen från igår 16 december varade i 10 sekunder, och vi pratar om utbrott vars energier ligger runt 100 mCrab.

Den röntgenjagande japanska sonden MAXI/GSC svarade för upptäckten.

Helgafton väntar

Det har varit en intensiv vecka till följd av Comet Lovejoys solnära besök, men nu kopplar vi av. W-bloggsredaktionen funderar kanske lite på nån sorts kommande inlägg  på temat kometer som synts mitt på dagen. Får se vad vi hittar i källorna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.