Hoppa till innehåll

Nr 13 2012

  • av

Annorlunda kameraövervakning:

Här dimper Phoenix ner på Mars

Kameraövervakning anses inte vara riktigt fint, utom inom astronomin. Tack för det! Samtidigt som det står en del på goda astrobloggar om var britternas Beagle 2-sond kan ha landat på Mars 2003 – den försvann bara – och att medborgarastronomer  nu ombeds delta i jakten, så fick jag ögonen på en helt makalös NASA-bild från 2008:

När Phoenix-sonden landade i fallskärm på Mars, observerades landningen av MRO:s HiRISE-kamera som påpassligt nog var i omloppsbana.

Phoenix-landaren  låg vid fototillfället 20 km framför 10-km:s kratern Heimdall. Luras inte av perspektivet!

MRO låg i en bana 310 km över Marsytan och avståndet till Phoenix var 760 km.

KLICKA/DUBBELKLICKA på bilden så får du upp den i rejält format på din dataskärm och kan se fallskärmen och sonden..

Förkortningar:
MRO står för Mars Reconnaissance Orbiter.

HiRISE är förkortning för High Resolution Imaging Science Experiment.

Phoenix arbetade längre än planerats men tystnade så småningom, och trots försök att få kontakt och återuppliva landaren är den  helt tyst sen i förrfjor. Nu samlar den damm på den röda planeten!

Premiär för Patrick Moore-medaljen

Den första Patrick Moore-medajen har nu bekantgjorts av Royal Astronomical Society i Storbritannien, och premiäriärutgåvan gick till fysikläraren Becky Parker vid Simon Langton Grammar School, Canterbury, grevskapet Kent.

Medaljen instiftades i fjor och ska gå till en duktig pedagog på högstadiet som kan knepen att entusiasmera eleverna för astronomin. Dr Parker får goda vitsord av alla och har bakom sig även egen forskarkarriär.

Priset  utdelas under kommande National Astronomy Meeting i slutet av mars.

Få tänker kanske på det, men Patrick Moore är faktiskt utbildad som lärare. Ingen vet hur många han lockat in i den astronomiska fäll.. fållan. De kan räknas i 1000-tal!

Hur Patricks medalj ser ut, har jag inte sett. Den är kanske i form av hans berömda monokel?

På andra sidan Hallandsås

Vad har våra vänner och kolleger inom HAS, Hallands Astronomiska Sällskap, för sig? Christian Vestergaard vet och tipsar om kompisarnas hemsida, som finns här:

En verkligt matig hemsida, och det är enormt kul med vårt samarbete över landskapsgränsen.  Ordf Charlotte S Helin kan skriva mycket på sin CV, för oss “Lundmarkianer” är t ex hennes engagemang för Frida  Palmér of outmost importance.

Döden i Oxford

Det har stått en hel del välformulerade runor i cyberrymden över Oxford-astronomen Steve Rawlings (t v) och dennes oväntade bortgång –  mördades han eller dog han till följd av hjärtslag, kanske efter en häftig dispyt med en indiskfödd kollega och god vän? Inget direkt nytt har kommit fram senaste dygnet, utöver att det här och där glunkas om att Rawlings var superstressad senaste tiden och att han uppenbarligen inte mått riktigt bra.

Den obduktion som utförts kom inte åt den direkta dödsorsaken. Det kan ju mycket väl vara så som hustrun Linda sagt, att det handlat om en “tragic accident”.

I mars är det meningen att platsen för radioastronomernas stora SKA-instrumentering, ett av Rawlings skötebarn, ska avgöras – Sydafrika eller Australien.

Svarta hål intensivstuderas

Även Onsalas radioastronomer är med på ett hörn i det sprillans nya Event Horizon Telescope-projektet, vars ambition varken är mer eller mindre än att observera svarta hål direkt. Detta var science fiction för bara några år sedan – nu är det rena rama verkligheten. Spännande, spännande!

En konferens kommande vecka i Tucson, Arizona, väntas klarlägga ett och annat.

Söndagsfriden nalkas…

.., men nyhetsrapporteringen från vår kära vetenskap gör inget uppehåll. Vi ses redan nästa gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.